Најновије

АРНО ГУЈОН ОТВОРЕНО: Смисао мог живота је да будем на Космету и помогнем људима!

Француски хуманитарац Арно Гујон рекао је за РТС да је тешко бити хуман у овим временима зато што има много несрећних људи, сиромаштва, напетости, поготово на Косову и Метохији. Тренутно су моји волонтери на КиМ а ја сам овде, тако да је мало тешко јер је смисао мога живота да будем тамо и да помогнем тим људима, истакао је Гујон.

Арно Гујон (Фото: Јутјуб)

Традиционални божићни конвој "Солидарност за Косово" стигао је и за ову Нову годину у српске енклаве у јужној покрајини. То је од 2004. године 48. конвој, који је стигао на Косово у организацији хуманитарне организације на чијем је челу Арно Гујон, француски хуманитарац.

Арно Гујон каже да је тешко бити хуман у овим временима зато што има много несрећних људи, сиромаштва, напетости, поготово на КиМ.

С друге стране, како каже, има много солидарних људи - људи који су добри и вољни да помогну.

- Трудимо се већ 15 година да окупимо ове добре људе који у Француској желе да помогну несрећнима на КиМ, да им покажемо да могу да рачунају на нас, да мислимо на њих током целе године, а поготову у празничним данима када се људи који су заборављени осећају још заборављенијим - рекао је Гујон.

Како каже, они који су усамљени осећају се још усамњенијим. "Ми смо ту да им пружимо не само материјалну помоћ већ и моралну подршку", истакао је Гујон.

Гујон: Ми смо ту да пружимо и моралну подршку

- Већ две године, пошто ми је забрањен улазак на КиМ, ту сам у Београду. Раније и током 15 година дочекивао сам Нову годину са Србима на КиМ, у Грачаници, Косовској Миторвици, Црколезу - у свим тим местима где осећам да припадам. Тренутно су моји волонтери доле а ја сам овде, тако да је мало тешко јер је смисао мога живота да будем тамо и да помогнем тим људима - рекао је Гујон.

Говорећи о томе колико је тешко пронаћи добре људе, Гујон каже да је задатак да их нађу и да се труде организујући конференције, преко медија.

Има много људи који се и сами јаве, преко друштвених мрежа, каже Гујон, додајући да добија много мејлова и порука, позива и писма од људи који желе да помогну.

Помоћ, донације и лепа реч

Истиче да се људи из Србије такође јављају као и они који живе у расејању, који помажу, донирају и имају лепу реч и пружају моралну подршку.

- Ми смо ту да преносимо поруке онима којима су намењене и најпотребније - каже Гујон.

Гујон каже да се житељи села Бање, Црколежа, Сувог грла на КиМ, надају да ће бити више мира, мање напетости и да неће бити заборављени.

- Моји волонтери иду од села до села ових дана и срећу се са свим тим људима, били су у Штрпцу, Призрену, Великој Хочи, Ораховцу. Неки волонтери су ту први пут и они су изненађени стањем у енклавама. То су људи који који су храбри и који немају много а дали би нам све, који су спремни да се боре да имају нешто да оставе својој деци, а то су куће, имања - каже он.

- Они зато не напуштају КиМ, желе да опстану, а на нама је да им помогнемо - каже Гујон.

Према његовим речима, многи преживљавају захваљујући народним кухињама - то су углавном старији људи или породице са много деце.

- Ту смо да им помогнемо. Зато им дајемо пластенике, козе, краве, финансирамо фарме, битно је да им дамо, јер су паметни јер желе да живе од свог рада - закључује француски хуманитарац.

Вучић открио како ће Србија одговорити на Милов закон! Више о томе ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА