Најновије

ГРМИ У ВАШИНГТОНУ! ТРАМП НАПРАВИО ХАОС! Жестока борба Конгреса и Беле куће: Ко има право да прогласи рат?

Представнички дом Конгреса усвојио је резолуцију којом се ограничавају ратна овлашћења председника, пошто је Доналд Трамп наредио убиство иранског генерала Касема Сулејманија, а Иран узвратио ракетирањем база у Ираку у којима су се налазили амерички војници.

Доналд Трамп (Фото: Јутјуб)

Трамп и чланови његове администрације тврде да је убиство Сулејманија оправдано, јер је планирао даље нападе.

На првом митингу откад је наредио ваздушни напад у којем је убијен Касем Сулејмани, председник Трамп је поручио да је ирански генерал планирао нападе на многе америчке амбасаде.

“Озбиљно је планирао нападе на амбасаде и то не само у Багдаду. Али зауставили смо га и брзо неутралисали“, рекао је председник САД.

То каже и државни секретар Мајк Помпео.

“Нема сумње да је Сулејмани планирао серију напада. Не знамо кад и где, али је претња била стварна”.

Али, представници у Конгресу, који имају обавештајне податке, кажу да није било назнака да се планира бомбардовање амбасаде.

“Ова администрација нам није дала ниједан разлог да у то поверујемо. Актуелна спољна политика је угрозила позицију Америке, удаљила нас од савезника, понизила дипломате. Улазимо из кризе у кризу”, рекао је демократски представник у Конгресу Елиот Енгел.

Демократе и неколико републиканаца у Представничком дому усвојили су резолуцију којом се од председника тражи да добије одобрење Конгреса за сваку војну акцију у Ирану, која траје дуже од 30 дана.

Бела кућа је резолуцију оценила “смешном и потпуно неоснованом”, а републиканци у Конгресу кажу да не утиче на Трампова овлашћења.

“Резолуција је необавезујућа и нема снагу закона”, казао је лидер републиканске мањине у Представничком дому Кевин Мекарти.

Ова расправа председника и Конгреса није нова - борба око тога ко има овлашћење да прогласи рат траје већ деценијама.

“Председник Трамп се у овом случају протегао до крајњих граница тиме што је на Твитеру написао да је његов потез у складу са Законом о ратним овлашћењима. А заправо није у складу са тим актом. Председник Трамп је игронисао Конгрес више од осталих председника у оваквим ситуацијама“, каже Сара Бајндер из Института Брукингс.

О резолуцији Представничког дома ће наредне недеље гласати и Сенат, али је мало вероватно да ће бити усвојена, јер већину имају Трампови републиканци. Ипак, добра је прилика за дебату.

“Ово је прилика да представници у Конгресу јавно кажу шта мисле”, оцењује Сара Бајндер.

Демократски сенатори кажу да би ефикасније било да се Трампу ограничи приступ новцу ако уђе у конфликт.

“Сада је тренутак да се поново ујединимо и да се постарамо за то да председник не потроши ниједан цент на рат у Ирану, уколико не добије одобрење од Конгреса”, поручује сенатор из Вермонта Берни Сандерс.

То су представници у Конгресу покушавали и раније - у случају ратова у Ираку и Авганистану - али безуспешно.

Прочитајте ОВДЕ ко је убедио Доналда Трампа да нареди убиство иранског генерала.

Извор: Глас Америке

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА