Најновије

КУРТИ ИПАК У ОПОЗИЦИЈИ? Иса Мустафа би могао на чело владе у Приштини уз подршку добро познатог актера!

Све су већи изгледи да би лидер ДСК-а Иса Мустафа могао да стане на чело нове владе у Приштини, иако је на минулим изборима највећу подршку добио председник Самоопредељења Аљбин Курти. Мустафа би на то место могао да дође уз помоћ Хашима Тачија и ДПК-а, пише Политика.

Аљбин Курти (Фото: Јутјуб)

Како преноси "Kosovo Online", три месеца после одржавања ванредних избора Косово није ни корак ближе формирању владе коју би чиниле две странке са највише освојених гласова. Разговори лидера Самоопредељења Албина Куртија и Демократског савеза Косова Исе Мустафе који трају од краја децембра су све дужи, али без договора.

Рок - средина фебруара

Уколико Курти не успе до средине фебруара да састави владајућу већину, готово је извесно да ће остати у опозицији. У том случају нови мандатар могао би да буде управо Мустафа, који би се о новој коалицији договорио са Демократском партијом Косова чији је оснивач и некадашњи шеф Хашим Тачи, актуелни председник привремених косовских институција.

Политика подсећа да је у понедељак, Тачи дао рок од 48 сати Куртију да његова странка предложи мандатара. Тим поводом, из Куртијеве партије су након састанка руководства рекли да име мандатара неће изнети у задатом року који им је дао Тачи и да ће их у наредним данима писаним путем званично обавестити о имену мандатара.

„Важно је да сачекамо да знамо шта је захтев ДСК-а, разговори ће бити настављени, руководство је радној групи дало пун мандат да се обавеже на што скорије постизање споразума”, рекао је члан Председништва Самоопредељења Арберије Нагавци.

Основни разлог зашто Курти одбија да прихвати Тачијев захтев јесте куповина времена, јер када добије мандат има законски рок од 30 дана да формира владу. Да у разговорима Куртија и Мустафе нешто шкрипи сведочи и то што две стране нису промениле своје ставове. При томе, делује да део међународне заједнице уз помоћ Исе Мустафе чини све да Куртија остави у опозицији. Тако се крајем прошле године делегација ДСК-а у Берлину састала са специјалним изаслаником америчког председника Доналда Трампа за дијалог између Косова и Србије Ричардом Гренелом.

После разговора који су се водили далеко од очију јавности издато је саопштење у коме је Гренел позвао на укидање таксе од 100 одсто на робу из централне Србије и на економско повезивање региона. После тог састанка Мустафа је заузео још оштрији став у разговорима са Куртијем, па се тек сада чини да је договор два лидера немогућа мисија.

План Б

А „план Б” подразумева да буде формирана влада чији би премијер био Иса Мустафа и коју би чинио Демократски савез Косова, Демократска партија Косова (ДПК) Хашима Тачија и Кадрија Веселија и коалиција Нисма коју предводе Беџет Пацоли и Фатмир Лимај. Познато је да су политички представници ДПК-а чести гости у Вашингтону.

Председник Матице Албанаца Србије Демо Бериша за „Политику” каже да је много изгледније да Мустафа на крају постане нови премијер него да то пође за руком Куртију.

„Један од људи који има намеру да његова партија буде део владе је Хашим Тачи. Он блокира постизање договора и када је видео да Курти не може да формира владу тражи да му што пре да мандат, јер ће се на крају показати да Самоопредељење нема капацитет да направи договор. Иако су готово сви говорили на основу резултата избора да је наводно све завршено, сада три месеца после одржавања избора видимо да ништа није завршено”, каже Бериша.

Оцењује да се Курти преиграо у политичким играма и као доказ томе наводи да је његова партија узела место председника Скупштине Косова, иако је то место требало да припадне ДСК-у. Као доказ политичке наивности наводи и да је Курти већ дао предлог својих пет министара и занимљиво је да је човека из Македоније препоручио за министра иностраних послова.

Где је запело?

У међувремену, како пише приштинска "Коха", коалициони споразум Самоопредељења и Демократског савеза Косова још није постигнут због неслагања око места председника парламента.

Извори тог листа наводе да је на синоћ одржаном састанку ДСК захтевао да се поново отвори питање места председника Скупштине Косова.

Међутим, Аљбин Курти је према тим изворима рекао да је за њега избор Гљаука Коњуфце за председника парламента неповратан процес.

Када је у питању место шефа државе, исти извори тврде да се Самоопредељење сагласило да кандидат за то место треба да долази из редова ДСК.

Након јучерашњег састанка Самоопредељење није саопштило било какав званичан став, док су из ДСК потврдили понуду коју су дали Самоопредељењу као и да су преговори застали на питању председника парламента.

У Србију се враћа половина амбасадора! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Косово Онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА