Најновије

ЗЕЛЕНСКИ O ПАДУ АВИОНА: Није искључено да је ракета оборила летелицу, али то још није потврђено!

Председник Украјине Володимир Зеленски не искључује могућност да је да је ракета оборила украјински путнички авион, али напомиње да то још није потврђено.

Володимир Зеленски (Фото: president.gov.ua)

Зеленски је навео да ће о истрази у вези са авионском несрећом, у којој је погинуло 176 путника и чланова посаде, разговарати касније у току дана са америчким државним секретаром Мајклом Помпеом, пренео је Ројтерс.

Украјински председник је, у објави на Фејсбуку, поново позвао све међународне партнере, посебно САД, Британију и Канаду, да размене релевантне информације и доказе о авионској несрећи, наводи АП.

Он је додао да би те податке требало предати комисији која истражује узроке несреће.

Канадски премијер Џастин Трудо изјавио је у четвртак да докази указују да је иранска ракета у уторак увече оборила украјински авион који је летео за Торонто и да је тај напад "можда био ненамеран ".

Према Трудоовим речима, канадска и савезничке обавештајне службе се слажу са овим наводима.

У обореном авиону налазила су се најмање 63 канадска путника, преноси АП.

Амерички званичници претходно су навели да је "врло вероватно" да је иранска противавионска ракета оборила авион, усмртивши свих 176 путника и чланова посаде. И они су претпоставили да је напад могао бити грешка.

Авион је оборен само неколико сати након што је Иран извео балистички ракетни напад на ирачке војне базе у којима су смештене америчке трупе, усред сукоба са Вашингтоном због напада америчког дрона у којем је убијен ирански генерал Револуционарне гарде Касим Сулејмани.

Иран је позвао САД да сачекају резултате истраге о паду украјинског путничког авиона у Техерану и одбацио као велике лажи оптужбе америчких званичника да су авион оборили ирански пројектили, изјавио је портпарол иранске владе.

"Нико неће преузети одговорност за тако велику лаж једном када се докаже да је та тврдња била превара", поручио је портпарол владе Али Рабиеи у саопштењу који је пренела државна телевизија.

Како наводи CNN, Рабиеи је рекао да, према међународним правилима, учешће у истрази о паду авиона могу да узму Иран, као држава у којој се несрећа догодила, авиокомпанија и држава која је власник авиона, односно Украјина, фабрика чији је авион - Боинг, као и земља у којој је направљен мотор авиона, Француска.

Зеленски је јуче разговарао о истрази са иранским колегом Хасаном Роханијем који је истакао да ће Иран украјинској експертској групи омогућити приступ свим неопходним подацима.

Откривени људи у америчкој администрацији који су испланирали убиство Сулејманија! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА