Најновије

ДРАМА НА БАЛТИКУ! НАТО поставља нове ракете као одговор на руски "Искандер"

Северноатлантски савез намерава да ове године одреагује на распоређивање руских система „Искандер М“, који су изазвали спор због ракете типа 9М729, преноси немачка телевизија позивајући се на генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга.

Руски систем "Искандер М" (Фото: Јутјуб)

“Што се тиче руског система ССЦ-8 (НАТО-ова класификација ракете 9М729), радићемо на системима противваздушне и противракетне одбране, конвенционалном оружју, повећању борбене готовости и продужењу времена за упозоравање“, рекао је Столтенберг.

Према Столтенберговим речима, министри одбране земаља НАТО-а већ су договорили одговарајуће мере.

Столтенберг је рекао да је развој ракете 9М729 „део руске стратегије за интензивно улагање у савремене потенцијале, укључујући савремено нуклеарно оружје“.

НАТО намерава да на то сразмерно одреагује одбрамбеним мерама. Истовремено, он је нагласио да НАТО неће постављати нове ракете копненог базирања са нуклеарним бојевим главама у Европи и настоји да ојача контролу наоружања.

Сједињене Америчке Државе и за њима НАТО сматрају да ракета 9М729 нарушава Споразум о ликвидацији ракета средњег и кратког домета, јер наводно има домет више од 500 километара, што је био повод да се Сједињене Америчке Државе повуку из овог кључног међународног споразума.

Русија је више пута одбацивала сумње Вашингтона и истицала да су жалбе на 9М729 постале само изговор за повлачење из споразума, а разлог је била тежња да се сопствене ракете средњег домета поставе близу граница Кине.

Притом је Министарство одбране Русије изјављивало да су Сједињене Америчке Државе донеле одлуку да изађу из споразума неколико година пре него што су објавиле своје оптужбе о ракети 9М729.

Прочитајте ОВДЕ какве драматичне вести стижу из Техерана.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА