Најновије

МИЛО ПРОДАЈЕ ТРИ СВЕТИЊЕ: Хоће да узме стотине милиона долара! (ФОТО)

Рука Светог Јована Крститеља, честица Часног крста и икона Пресвете Богородице Филермосе три су светиње које се чувају на Цетињу, а због којих је, како уверавају саговорници, највероватније и изгласан срамни закон о слободи вероисповести у Црној Гори.

Илустрација (Фото: Јутјуб/ Правда)

Већ дуго постоје притисци Ватикана и Реда малтешких витезова на Српску православну цркву, у једном тренутку и државу, тада Југославију, да дођу до поменутих реликвија.

Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије је 2007. године одбио понуду америчког амбасадора у Ватикану Томаса Патрика Милејдија да се три велике светиње нађу под заједничким покровитељством СПЦ и Римокатоличке цркве. Милејди се 14. маја те године састао са владикама СПЦ, архиепископом охридским Јованом, тадашњим владиком захумско-херцеговачким Григоријем, епископом липљанским Теодосијем, аустралијско-новозеландским Иринијем и владиком будимљанско-никшићким Јоаникијем.

Историчар Александар Раковић је у књизи "Срби и религијски интервенционизам" описао сусрет Милејдија са владикама СПЦ рекавши да је амерички амбасадор предложио политичку сарадњу између православних и римокатолика у Босни, то јест Срба и Хрвата, ради, како је казао, спречавања мајоризације хришћана.

Да такав предлог није био усамљен, пре неколико дана је подсетио руски новинар Баранов, који је објавио разговор из 2010. са Момиром Булатовићем, којем је тражено исто, али од Малтешког реда, који је, како тврде историчари, врста паралелне ватиканске дипломатије.

- Мени су се као председнику Црне Горе најавили припадници Малтешког реда, и то јако висока делегација, са жељом да ме посете и разговарају. Они су показали нарочит интерес за три светиње, три реликвије, и желели су да испитају могућности како би оне могле поново доћи у њихов посед. Искрен да будем, није то био мој предмет интересовања, али ме је јако заинтересовала свота новца коју су они у првоме тренутку понудили, а износила је 150 милиона долара. То је прва цифра, која је била фантастична, али у тој ситуацији, када немате могућности да задржите елементарни стандард становништва и када сте још под санкцијама... Онда сам отишао код нашег Амфилохија, митрополита, и код нашега владике и тек онда, ту признајем своју грешност, схватио сам колико је велики значај тих светиња и колико је била нечасна моја прва помисао да би ипак можда било добро уступити те реликвије за неку количину новца - рекао је Булатовић.

Функционер бивше власти у Југославији Никола Шаиновић каже да је Булатовић у више наврата причао о непристојној понуди коју је добио од малтешких витезова:

- Знам да то што је Момир објавио у интервјуу тачно. Он је говорио о томе да је био изненађен таквим приступом и рекао је да то неће бити крај тих захтева. Имао је предосећај да ће се захтеви за тим реликвијама наставити.

Теолог Милош Стојковић мишљења је да је режим у Црној Гори на све спреман.

- Шта је власт ако није богољубива? То су речи наших апостола. Власт која није богољубива представља само групу бандита. Уверен сам да је Ђукановић, између осталих ствари које је имао у глави, а то је останак на власти, као циљ овог закона предвидео и то да наше цркве претвори у музеје, па да их за велике паре приказује туристима за паре или да их прода. Ако је могао да призна независност Косова, он нема осећај за бога. Човек који је спреман да отме светиње свакако је спреман и да их прода. Не заборавимо да су се кроз историју вековима многи отимали о ове светиње. Многи моћници претендују на њих. Иза овог закона се крије материјална корист мафијашког режима у Црној Гори - истиче Стојковић.

Шта представљају ове три светиње

Икона Филермосе 

Икона Пресвете Богородице Филермосе је за људе мање склоне вери процењена на неколико десетина до стотина милиона евра, мањи број верујућих сматра да вреди милијарде евра, а највећи број верника става је да нема тих пара због којих би је требало било коме дати.

По предању ју је насликао Свети апостол Лука и представља једну од првих икона јер је он први насликао три иконе Пресвете Богородице, сликајући је уживо, након чега је Богомајка дала благослов иконама и излила благодат на њих, да се кроз иконе и молитве људи спасавају. Украшавање иконе је наредио и баснословно платио руски цар Павле Први, који ју је и добио. Знајући вредност иконе, држава Црна Гора не признаје да је светиња власништво Српске православне цркве, већ је икону прогласила за национално благо. Малтешки витезови, од када су сазнали да икона Пресвета Богородица Филермоса постоји, упорно покушавају да дођу до ње, нудећи велики новац и политичке уступке црногорским властима.

Рука Светог Јована Крститеља и Претече 

Руку која је некада у Јордану крстила и самог Исуса Христа први хришћани су поштовали као велику светињу. Велики апостол и јеванђелист Лука, обилазећи са Христовом проповеди разне градове и насеља, затекао се у самарићанском граду Севастију, где је било сахрањено обезглављено тело светог Јована Претече. 

Изразио је жељу да понесе и мошти великог пророка, предосећајући да ће оне бити спаљене по заповести римског императора Јулијана Отпадника. Међутим, иако Севастијци нису хтели да се растану са овим драгоценим благом, Светом Луки су, одвојивши је од моштију, ипак дали нарочито поштовану десну руку.

Честица Часног крста

Царица Јелена, мати цара Константина, лично је водила експедицију која је тражила и нашла Часни крст на Голготи почетком 4. века под рушевинама храма ког су незнабошци у годинама после распећа Христа били подигли богињи пожуде Венери, као архитектонску ругалицу целом хришћанству. Јелена је наредила да се храм сруши. Под рушевином су нађена три крста, а уз Христов крст и таблица која му је висила око врата са натписом "Исус Назарећанин, цар јудејски".

У каснијим временима Часни крст је распарчан. Његови делићи, честице, раздељивани су као благослов. Највећи његов део чува се у Царској лаври на Хиландару.

- Ово што целивате само наизглед је честица. Она је цео Крст! Јер на сваком делићу Часног крста, на свакој његовој честици Господ Исус Христ је висио, низ сваку је текла спаситељска крв, која је обновила природу творевине Божје и човечанство - казао је јереј Бојовић у изузетно дирљивој и надахнутој беседи.

Иринеј писао Трампу

Епископ источноамерички Српске православне цркве (СПЦ) Иринеј позвао је америчког председника Доналда Трампу да код владе Црне Горе интервенише да "под хитно престану и одустану од прогонства које чини по верској основи, и од одузимања векова старих богомоља" СПЦ у тој земљи.

Како преноси портал Саборник, он је навео да се "стиче утисак да је овај закон само изговор за конфискацију верских објеката СПЦ", која је присутна у Црној Гори осам векова.

Ухапшени уредници ИН4С и Борбе, Гојко Раичевић и Дражен Живковић. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА