Најновије

НЕМА МИРА МЕЂУ ШИПТАРИМА У ПРИШТИНИ! Курти поручио Тачију: Морате бити стрпљиви и сачекати!

Председник Самоопредељења Аљбин Курти одговорио је на писмо председника тзв. Косова Хашима Тачија оптужујући га за политички притисак и наводећи да ће предлог за премијера саопштити ускоро, чим за то буду спремни.

Аљбин Курти (Фото: Јутјуб)

“Устав Косова не признаје ни дискреционо право председника, нити активну улогу у процесу именовања мандатара или гарантовање парламентарне већине за избор владе у Скупштини. То је последица принципа који се назива 'ланац уставне легитимности'“, стоји у Куртијевом писму.

Лидер Самоопедељења је написао Тачију да је улога председника церемонијална и да “Устав не познаје ниједну обавезујућу улогу у формирању владе”.

“Морате бити стрпљиви и сачекати. Формирање владе није везано роковима, јер демократија није само скуп бројева, већ усклађивање ставова, програма и пренос одговорности”, написао је Курти у писму.

Он је замолио Тачија да не врши политички притисак у процесу формирање владе, јер је тај процес јасно дефинисан Уставом и “председник не може да даје додатна тумачења”.

“Још вам нисмо послали предлог за премијера. То ћемо учинити ускоро, службеним писмом, чим будемо спремни”, напоменуо је даље Курти.

Тачи је написао 10. јануара писмо Аљбину Куртију у коме од њега тражи да се пошаље име мандатара за састав нове владе, сугеришући да, уколико победничка странка не пошаље име мандатара, то се може сматрати одбијањем.

Прочитајте ОВДЕ да ли ће ПСГ бојкотовати изборе.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА