Најновије

ТРАМП ОДАВНО СКОВАО КРВАВИ ПЛАН: Убиство Сулејманија одобрено још пре 7 месеци! Чекало се само на ово...

Амерички председник Доналд Трамп одобрио је убиство иранског генерала Касима Сулејманија пре седам месеци након што што је Иран наводно појачао агресију која је резултирала смрћу једног Американца, саопштила су петорица виших званичника, преноси "Скај њуз".

Генерала Касем Сулејмани (Фото: leader.ir)

Директива је уследила у јуну, уз услов да ће Трамп дати коначан "потпис" за посебну операцију у којој ће Сулејмани да буде убијен.

Званичници су навели да је Сулејмани, лидер Кудс снага при Револуционарној гарди, планирао нападе на Америкаце и да је морао да буде заустављен.

- Многобројне опције су представљене председнику током времена - рекао је један званичник додајући да је председник пре "неког времена" убиство Сулејманија ставио на листу потенцијалних одговора на иранску агресију.

Након што је Иран оборио амерички дрон у јуну, Џон Болтон, тадашњи Трампов саветник за националну безбедност, позвао га је да потпише дозволу за убиство Сулејманија.

Државни секретар Мајк Помпео такође је желео да Трамп да ту дозволу. Ипак, он је то прво одбио, говорећи да ће дати дозволу само уколико Иран пређе црвену линију: убије Американца.

Идеја о убиству Сулејманија се наводно јавила још 2017. године, док је саетник за националну безбедност био пензионисани генерал Х.Р. Мекмастер, а онда се она одржала и када је на ту позицију стигао Болтон.

Иначе, Иран планира да тужи америчког председника Доналда Трампа због убиства команданта елитне иранске јединице Кудс генерала Касема Сулејманија, саопштио је данас председник иранског Врховног суда Ебрахим Раиси.

Да ли ће Русија и Туркса да донесу мир у Либији, прочитајте ОВДЕ. 

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА