Најновије

ИМА СЕ МОЖЕ СЕ: Док се деца лече СМС градоначелник Лесковца баца на дочек четири милиона динара!

Преговарање за услугу: Град Лесковац, на чијем је челу Горан Цветановић, за концерт Жељка Васића за дочек Нове године на централном тргу и Наташе Беквалац за дочек Православне, од по сат и по, кешира око четири милиона динара.

Горан Цветановић (Фото: Јутјуб)

Град Лесковац, са градоначелником Гораном Цветановићем на челу, који је познат као Фараон због своје чувене маске, преко Туристичке организације из тог града, за концерте Жељка Васића и Наташе Беквалац за два концерта на дочеку две Нове године из градске касе искеширао је 34.473 евра, и то за свега три сата певања.

Наиме, према подацима из документације са портала јавних набавки, види се да је наступ Жељка Васића 31. децембра, за дочек Нове 2020. године, Лесковчане коштао 1.775.616 динара без ПДВ, односно 2.130.739 динара са ПДВ. Кад овај износ прерачунамо у евре, испада да је Жељко Васић градску касу у Лесковцу олакшао за 18.133 евра (према средњем курсу Народне банке Србије од 13. јануара 2020), и то за свега сат и по певања, колико је, према уговору, морао минимално да пева.

Незапослених 15.000

Нешто јефтинија по Лесковчане испала је Наташа Беквалац, која је изабрана да их за дочек Православне нове године забавља за 1,6 милиона динара без ПДВ, односно 1.920.000 динара са обрачунатим порезом на додату вредност, или за 16.340 евра, колико је процењена вредност јавне набавке.

Ова јавна набавка спроведена је у преговарачком поступку за набавку „услуге наступа естрадне уметнице Наташе Беквалац“, без објављивања позива за подношење понуда, али на порталу јавних набавки, као и на сајту Града Лесковца није објављено обавештење о закљученом уговору или сам уговор.

Иако обе ове јавне набавке спадају у категорију малих, ови износи су и те како велики, нарочито за град попут Лесковца, у коме на посао чека око 15.000 незапослених и у коме је, према подацима Републичког завода за статистику, просечна плата у октобру износила 43.895 динара или 373 евра. Колико градски челници брину о суграђанима, од којих већина ради за минималац, а велики број ради на црно, види се по томе што су на три сата певања Жељку Васићу и Наташи Беквалац дали 92 и по просечне плате.

Вади се на Бреговића

Градоначелник Лесковца Горан Цветановић тврди да су концерти Жељка Васића и Наташе Беквалац коштали укупно 28.000 евра са ПДВ, а у одбрану тог износа прозива бивше руководиоце, који су новогодишње концерте плаћали и по 50.000 евра.

- Укупна сума коју смо издвојили за наступе јесте 28.000 евра са ПДВ, 15.000 за наступ Жељка Васића, и 13.000 за наступ Наташе Беквалац. Сума од 13.000 евра са ПДВ за наступ госпође Беквалац прикладнија је од оне коју је претходно руководство Града Лесковца издвојило за наступ Горана Бреговића за дочек Православне нове године пре осам година, а реч је о суми од 50.000 евра - каже Цветановић за Курир.

Он додаје да, што се тиче наступа Наташе Беквалац, жеља је била да „свим нашим заинтересованим суграђанима, а нарочито онима који су слабијег материјалног статуса, пружимо могућност да и они уживају, јер смо свесни тога да не може свако да сам себи приушти одлазак на дочек“. Цветановић каже и да Лесковац није сиромашан, па нас упознаје са чињеницом да је незапосленост од 2012. драстично смањена, те да је на евиденцији Националне службе за запошљавање децембра 2012. било 22.812 лица, а подаци из новембра 2019. говоре - 14.226 особа. Процентуално, 2012. стопа незапослености износила је 24,29, а у новембру прошле године 15,15 одсто.

Паре у хуманитарне сврхе

За разлику од Лесковца, који је за два концерта спискао готово 35.000 евра, више градова у Србији је ове године одлучило да не организује дочек Нове године, већ да новац преусмери у хуманитарне сврхе. Тако су поступили Врање, Нови Пазар, Шабац и Вршац.

Која овлашћења имају комуналци, а која права грађани сазнајте ОВДЕ!

Извор: Курир

 

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА