Најновије

ТО ЈЕ ДОКАЗ НЕТРПЕЉИВОСТИ! Линта о српским ђацима без уџбеника у Хрватској

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта оценио је данас да српски ученици у Хрватској немају уџбенике на српском језику и ћирилици због шовинистичке и ревизионистичке политике Владе Андреја Пленковића.

Миодраг Линта (Фото: Јутјуб)

-  Српски ученици првог, петог и седмог разреда основних школа у Хрватској немају уџбенике на материњем од почетка школске године са лицемјерним и провидним образложењем да се касни са преводом са хрватског на српски језик, а затим и због тобожње процедуре провере уџбеника - навео је Линта у изјави за јавност.

У питању је, сматра он, још један у низу доказа да је Хрватска држава мржње и нетрпељивости према Србима, српском језику, ћирилици и свему другом што је српско.

-  Добро је познато да Хрватска више 17 година брутално крши Уставни закон о правима националних мањина који је Хрватски сабор усвојио крајем 2002. године као један од услова за почетак преговора са ЕУ. Према поменутом, Срби имају право право на службену употребу српског језика и ћирилице а у пракси наведена одредба је мртво слово на папиру - указао је Линта.

Линта је позвао Министартсво просвете, науке и технолошког развоја да инсистира код Министарства образовања Хрватске да се у што краћем року реши проблем уџбеника за српске ученике.

- У случају да Хрватска то не учини, Србија треба да упозна међународне организације, прије свега, Европску унију, са бруталним кршењем права српске заједнице с крајњим циљем њихове асимилације или исељавања - навео је Линта.

Према његовим рецима, преостали Срби у Хрватској су грађани трећег реда који се константно сматрају реметилачким фактором и дежурним кривцем за све лоше и против њих се некажњено испољава мржња и нетрељивост.

- Врхунски је цинизам да Хрватска тражи од Србије да испуни бројне услове у процесу придруживања Европској унији, а систематски сама крши европске вриједности као што су људска права и права мањина, владавина права, антифашизам и бројне друге - закључио је Линта.

ЦИА од 1993. користила дронове за надгледање српских трупа Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА