Најновије

ВУЧИЋ: Сви су сагласни са спуштањем цензуса, ништа од бојкота

Сви у Србији су сагласни да треба снизити изборни цензус и сви срећни због тог предлога, осим људи у СНС, рекао је председник Александар Вучић.

Вучић (Фото: Јутјуб)

Вучић је рекао да никаква посебна аргументација која "брани" спуштање цензуса није потребна, будући да ни у једном уџбенику не пише да је то на штету опозиције.

Председник је рекао да је он мислио да је дијалог са опозицијом вођен да би они учествовали на изборима, а они су, примећује, у ствари "водили дијалог да би ми били будале".

"Ок, ми смо будале, ви сте паметни и не учествујете на изборима. Пустите људе који учествују на изборима, који ће, сагласно потребама, да одређују изборне услове", рекао је председник након обиласка обреновачке фабрике "Меита".

Вучић подсећа да су промењена три изборна закона које су "они тражили да буду промењени", а то су Закон о финансирању политичких активности, Закон о јавним предузећима и Закон о Агенцији за борбу против корупције.

Сви ти закони се суштински много више односе на изборе, него то да ли ће бити цензус смањен са пет на три одсто, додао је Вучић.

Каже да је суштина то да је "њима јасно да од бојкота нема ништа" и да ће бити више странака које ће да чувају своју позицију у парламенту, уместо да упадају са тестерама на РТС.

Вучић указује да се смањивањем цензуса олакшава мањим странкама да уђу у парламент и да ће због тога СНС имати 110 или 120 или 130 мандата уместо 140 или 150 посланика у парламенту.

Сматра да "Драган Ђилас и Вук Јеремић знају да им је смањење цензуса једина шанса да уђу у парламент", а сва њихова аргументација против је, каже, глупост.

Поручио је да би одлагање избора било могуће само ако се прекрши Устав и поручио да то сигурно неће урадити.

"Нема одлагања избора, нећу кршити устав, залуд се Ђилас и Обрадовић надају да ће ме неко натерати да они са по два одсто подршке уђу у владу", поручио је Вучић.

О спорном закону с представницима СПЦ, не Митрополије

Председник je поручио да црногорске власти о спорном Закону о слободи вероисповести треба да разговарају са представницима Српске православне цркве, чије је седиште у Београду, а не са представницима Митрополије црногорско приморске.

"Црногороске власти увек говоре о Митрополији црногорско-приморској. Разговор мора да се води са СПЦ. Да ли ће СПЦ да одреди једну своју митрополију или неколико епархија или ће то да буде неко други... али Митрополија црногорско-приморска није нека посебна митрополија", поручио је Вучић.

Вучић је и српској цркви указао да на то посебно обрати пажњу да нам неко, како каже, не би рекао да неки манастири припадају Митрполији црногороско-приморској или другим епархијама, јер је питање да ли ће их увек неки, пре свега црногорска власт, видети као део СПЦ.

Додао је да у међувремену о спорном закону није разговарао са председником Црне Горе Милом Ђукановићем.

Упитан да ли је Србија покренула неке дипломатске активности у вези са кршењем права српског народа усвајањем закона, Вучић каже да јесте.

Вучић о изјавама Тање Фајон

Упитан како тумачи реакцију Тање Фајон и Владимира Билчика о идеји да се смањи цензус и да ли ће узети тај став у обзир приликом коначне одлуке о смањењу цензуса, Вучић је рекао да реакције Фајон и Билчика нису истоветне.

Рекао је да је увек заинтересован за сваку реч коју изговори Фајон, нарочито ако се тиче права Срба у Словенији.

"Очекујем да се Фајон као истакнути борац за људска права избори за то да Срби постану нацинална мањина у Словенији. Срби су највећа етничка група у Словенији. Уверен сам да ће она огроман допринос пружити напретку права једне мањине, која живи на територији њене земље", поручио је председник Србије.

Курти послао последњу понуду Мустафи! Американци праве договор о влади или следе нови избори на КиМ? Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА