Најновије

ВУЛИН: Наш војник ће имати најсавременију и најбољу опрему

Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић присуствовали су, у Центру за испитивање наоружања и војне опреме „Никинци“, конструкционим испитивањима модернизованог борбеног возила пешадије БВП М-80А и гађању у ноћним условима.

Александар Вулин (Фото: mod.gov.rs)

Према речима министра Вулина, модерна војска и модеран војник морају да буду у стању да извршавају све своје задатке и по дану и по ноћи, без обзира на временске услове.

- Војска Србије ради бројне модернизације, бројна унапређења постојеће технике, али и усваја нове технологије и нове способности како би могла да одговори најсложенијим борбеним задацима. Могли смо да видимо да војник који је опремљен термовизијом, војник који је опремљен појачивачем слике, да борбено возило пешадије које је опремљено термовизијским камерама и новим топовима, јесте борбено возило будућности и опрема коју ће носити војник будућности. Ово мора да постане део свакодневице наших војника, овакви нишани, опрема, заштита и борбена возила, јер само тако ћемо моћи да се носимо са свим изазовима 21. века – нагласио је министар Вулин.

Војске се разликују, истакао је министар одбране, и по томе која је у стању да ратује 24 часа и по свим временским условима, а која то није у стању неће моћи да одбрани ни своју земљу ни свој суверенитет.

- И зато Војска Србије и сваки њен припадник, мораће да буду опремљени и обучени и да буду у стању да одговоре на баш сваки изазов. Ми смо показали да смо то већ у стању, добрим делом из домаће памети и домаћих инжињерских решења, а оно што не можемо да направимо купићемо, али наш војник ће имати најсавременију и најбољу опрему. Оно што може новцем да се купи, није скупо ако ће сачувати живот нашег војника и ако ће сачувати суверенитет наше Србије – поручио је министар Вулин.

Према речима помоћника министра за материјалне ресурсе др Ненада Милорадовића, приказано је гађање у оквиру конструкторских испитивања оптоелектронског нишанског осматрачког система на прототипу борбеног возила пешадије БВП М-80АБ1 и паралелно са тиме, припадника пешадије који су опремљени најновијом генерацијом оптоелектронских нишана од којих је део уведен у Војску Србије прошле године, а део је управо на опитовању.

- У претходних неколико дана, колико траје ово конструкторско испитивање, имали смо различите временске прилике, а имали смо и најсложеније могуће услове када је реч о оптоелектронским средствима која смо овде тестирали – нагласио је помоћник Милорадовић.

Како је истакао, све је то посматрано одговарајућим оптоелектронским системима, па је и у најнеповољнијим условима, могло да буде извршено опитовање тих средстава.

- Задовољни смо резултатима, а наравно и да постоји још ствари које треба да се дораде. Они уређаји који су већ уведени у наоружање оправдавају и задовољавају све што је потребно, а и уређају који су тренутно на опитовању, ће по свему судећи, успешно завршити опитовање, након чега ће се ићи на масовније опремање пешадијских јединица – нагласио је помоћник Милорадовић додајући да се ускоро очекује и завршетак конструкторских испитивања и прелазак на завршна испитивања прототипа борбеног возила пешадије.

Директор „Телеоптик-Жироскопи“ Милан Настић истакао је да је приказ у „Никинцима“ била прилика да се посматра модернизовани БВП, а „Теклеоптик-Жироскопи“ је учествовао у изради електронске справе како би се повећале борбене могућности тог возила.

- Учествовали смо и са нашим термалним нишанима "Еагле 60" и "Еагле 70", а гађања су успешно изведена. Надамо се да је ово велики допринос за нашу Војску и велики подстицај „Телеоптику-Жироскопи“ што смо имали могућност да учествујемо у опремању наше војске и повећању њене борбене готовости – нагласио је Настић.

Према речима командира Специјалне опитне посаде Војнотехничког института заставника Давора Јањетовића, извршено је гађање из модернизованог оклопног борбеног возила пешадије са новом куполом и нишанским справама.

- Нишанска справа има термовизијску камеру која нам омогућава да у ноћним условима успешно изведемо гађања, истакао је заставник Јањетовић додавши да је успешно изведено гађање из митраљеза ПКТ 7,62 мм на даљини од 500 метара.

Шешељ осуо паљбу по Зорани Михајловић! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА