Најновије

Договор ако Вашингтон притисне Приштину: Колико је реално да се оствари очекивање Америке да се косовски чвор разреши до краја године

Ако скоро двеста састанака одржаних у оквиру дијалога Београда и Приштине у протеклих седам година, и од тога 24 на високом нивоу, није две стране приближило договору о косовском питању, може ли то да се оствари до следеће јесени? Да ли су илузорне наде Вашингтона да косовски чвор може да се размрси до новембра, када ће се у САД одржати председнички избори? Нису, уколико баш Америка искористи свој утицај на Приштину, сматрају саговорници.

Илустрација (Фото: pixabay. com/ Правда)

О очекивању Ентонија Годфрија, америчког амбасадора у Србији, да се у наредних десет месеци може постићи напредак, па чак и видљив резултат у дијалогу, професор ФПН Драган Ђукановић каже за да је тако нешто у "извесној мери" могуће, али да за то постоји низ предуслова.

- Прво треба да се конституише влада у Приштини и да се у њој нађу актери спремни за компромис, а затим да се или суспендују или укину таксе на робу из централне Србије и БиХ. Тек после тога уследиће интензивне дипломатске активности, иако се доста тога ради и сада. Треба имати на уму и да следе избори у Србији, а да после њих долази лето односно паузе у раду неких институција. Али, кључна у процесу дијалога биће одлучност САД и њених представника Ричарда Гренела и Метјуа Палмера који су задужени за овај процес - напомиње Ђукановић.

Ако, међутим, полазна тачка Вашингтона остане порука Метјуа Палмера, изасланика за Балкан, да САД желе да виде међусобно признавање као централну тачку договора Београда и Приштине, питање је отежава ли то постизање споразума који би задовољио и српску страну.

Ђукановић каже да је прерано говорити о коначној етапи и садржају споразума, посебно имајући у виду позиције пет чланица Европске уније које не признају косовску државност, али да је у овом моменту веома важно да се деблокира дијалог.

Према политичком аналитичару Немањи Старовићу, могућност да се до краја 2020. дође до некаквог споразума између Београда и Приштине далеко је више условљена политичком динамиком на простору јужне покрајине, неголи у централној Србији.

- Без одлучујућег притиска САД на Приштину тешко је очекивати да ћемо до краја 2020. постићи споразум који ће обухватити питања територије, колективних права Срба, статуса СПЦ и имовине приватних и правних лица, а једино такво решење би могло бити одрживо на дужи рок - сматра Старовић.

Вокерова "ћорава посла"

Да није сада време за "велику Албанију"? Нема ништа, Вилијаме, од та твоја ћорава посла - поручио је председник Александар Вучић, поводом навода у медијима да је Вилијам Вокер, некадашњи шеф верификационе мисије ОЕБС-а на КиМ, стигао у Приштину "да формира владу".

- Србија данас није шака зоби коју можете да позобате, као што сте радили 1999. године. Што си опослио 1999. године, то си урадио, више није твоје време, Вилијаме - рекао је Вучић.

Ево Моралес позвао на оружје! Признао своју највећу грешку. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА