Најновије

ШИПТАРИ МАСОВНО НАПУШТАЈУ КОСОВО: Ево колико их годишње одлази

Косово је током 2018. напустило скоро 30.000 грађана, што је три пута више него 2017. године, а главни разлози због којих одлазе у иностранство су повезивање са члановима породице, тражење посла и студирање, показују подаци Косовске агенције за статистику. По тим подацима, са Косова је током 2018. године, легалним и илегалним токовима емигрирало 28.164 грађана док је у истом временском периоду на Косово дошло око 7.000 особа.

Шиптари (Фото: Јутјуб)

У извештају Косовске агенције за статистику се наводи да је већина тих људи отишла са Косова легалним путем док су главни разлози за одлазак у иностранство били повезивање са члановима породице и запослење.

„Легална миграција настала је због спајања породица, бракова, проналаска посла, сталног пресељења (углавном у суседне земље), дугорочних студија, запошљавања и тако даље. Такође, током 2018. године један број миграната је затражио азил у земље ЕУ, укључујући земље Европске асоцијације за слободну трговину - ЕФТА”, наводи се у извештају, преноси Бета.

Додаје се да је значајан број грађана Косова отишао у Сједињене Америчке Државе, Канаду и Турску.

Извештај је показао да је током 2018. скоро 9.000 становника Косова променило пребивалиште на тој територији.

„Процењује се да је током 2018. значајан број резидентног становништва на Косову из различитих разлога променио своје пребивалиште (општину) углавном из сеоског у урбано и приградско насеље. Број лица која су променила пребивалиште из једне општине у другу на Косову, процењује се на 8.967 становника”, наводи се у извештају.

Додаје се да су током 2018. из других држава на Косово дошле 6.762 особе, углавном повратници, азиланти и они који имају дозволу боравка.

Русија ће наставити да улаже напоре у решавању ситуације у Либији! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА