Најновије

АМЕРИ НЕЋЕ ВИДЕТИ ОВЕ БОМБЕ: Руси граде нови стелт бомбардер, има домет 12.000 километара, али то није све (ВИДЕО)

Русија ће изградити три прототипа свог нуклеарног стратешког бомбардера следец́е генерације, названог ПАК ДА (акроним за „Перспективни ваздухопловни комплекс за ваздухоплов далеког домета“), ради процене и тестирања, извештавају руски медији.

ПАК ДА (Фото: Министрарство одбране Русије)

Позивајући се на уговор о истраживању и развоју између руске владе и дизајнерског бироа Тупољев, потписан крајем 2017. године, новине Известија понудиле су бројне нове детаље око стратешког бомбардера следеће генерације руског ратног ваздухопловства.

Супротно ранијим спекулацијама, бомбардером ће, како се извештава, управљати четверочлана посада. Прелиминарни тестови три прототипа заказани су за април и очекује се да буду завршени до јесени 2025. Такође ће бити обухваћен и пробни лет бомбардера.

Тестови би требало да почну у фебруару 2026. године, а која би требало да трају око две године. Серијска производња могла би започети већ 2027. или 2028. Као што што је раније магазин Дипломат другде напоменуо, других техничких детаља у вези са бомбом ПАК ДА нису довољне:

Процењује се да ће нова летелица имати оперативни домет око 12.000 километара и путовати подзвучном брзином. Тело авиона ће се састојати од материјала који апсорбује радар. (За изглед новог бомбардера погледајте овај видео овде.)

Поред тога, објављено је да ће нови бомбардер ПАК ДА пете генерације моћи да носи 30-тонско наоружање (…).

Нови стратешки бомбардер наводно ће носити крстареће ракете које су у ваздуху лансиране нуклеарним силама. Поред тога, летелица ће, како се извештава, бити опремљена ракетама ваздух-ваздух за самоодбрану и хиперсоничним оружјем које је лансирало ваздух.

У међувремену, руска војна ваздухопловна индустрија унапређује три типа бомбардера, као што сам напоменуо прошлог маја: "Очекује се да ц́е руске ваздухопловне снаге добити прву надограђену надзвучну стратешки бомбардера Ту-160М2 до 2021. Руско министарство одбране је у јануару 2018. објавило да је наручило прву серију од 10 Тупољевих Ту-160М2.

Процењује се да ће комплетна нова руска флота Ту-160М2 од око 50 авиона бити завршена до 2030. године.

Поред тога, Русија такође надограђује своју флоту стратешких бомбардерима дугог домета Ту-22М3. Први нови Ту-22М3М свој први лет обавио је у децембру 2018. Све у свему, Русија планира да унапреди 20 авиона овог типа.

Поред тога, руска одбрамбена индустрија (..) ради на надоградњи Ту-95МС, означеној са Ту-95МСМ. Прошлог августа, руско Министарство одбране и Тупољев потписали су уговор о надоградњи 20 Ту-95МС на МСМ стандарде.

Планови за замену свих постојећих стратешких типова бомбардера у арсеналу руског ратног ваздухопловства новим ПАК ДА за сада су укинути због потешкоћа у финансирању и техничких проблема. Не очекује се да ц́е се ПАК ДА производити у великим серијама у почетку.

Британци одлучили да потраже алтернативне савезнике! Зашто се Џонсон одлучио на радикални потез прочитајте ОВДЕ.

Извор: Курир/The Diplomat 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА