Најновије

ДА ЛИ СЕ БЛИЖИ КРАЈ АГОНИЈЕ У ПРИШТИНИ? Тачи не мора више да чека Куртија! Одлука о влади до краја недеље или нови избори!

Док челни људи Покрета Самоопредељење и Демократског савеза Косова троше и последње могућности за евентуални споразум о формирању владе, а Хашим Тачи још увек чека да му Аљбин Курти јави да ли прихвата премијерски мандат, и познаваоци косовског устава имају потпуно различита мишљења и жестоко су подељени када је у питању тумачење о роковима и овлашћењима председника у овом случају.

Хашим Тачи (Фото: Јутјуб)

Професор Уставног права Мазлум Бараљију недавно је указао да председник по Уставу нема овлашћења да поставља временске рокове победничкој партији за именовање мандатара, али за разлику од њега, стручњак за уставна питања Риза Смака другачије тумачи члан устава 95/1.

Смака, наиме, тврди да председник има право да одреди рок за одређивање мандатара, јер су консултације са лидером Самоопредељења Аљбином Куртијем већ обављене.

“У уставу пише да након избора председник врши консултације са партијама или коалицијама, које имају већину у Скупштини КиM за изгласавање Владе, и одређује мандатара. Тачи је Куртија пре састанка 6. јануара звао неколико пута на консултације. Курти није дао име мандатара и председник има право да закључи да он нема већину за састав Владе”, објашњава Смака.

На исту тему политиколог Рамуш Тахири оцењује да Самоопредељење и Демократски савез Косова немају довољно поверења једни у друге, због чега је изостао и споразум за формирање владајуће коалиције.

Тахири напомиње да је ова недеља кључна за постизање политичког договора између ове две странке и додаје да оне морају да направе компромис како Косово не би ушло у институционалну блокаду.

“Уколико не могу да постигну договор нема потребе да се свађају путем медија или друштвених мрежа него нека објасне зашто није дошло до договора. Постоје и друге опције за формирање Владе, са другим партијама или расписивање нових избора”, каже Тахири.

ДСК и Самоопредељење су јуче послали последње понуде путем друштвених мрежа док су званични састанци лидера две партије обустављени након последњих разговора који су одржани још 8. јануара.

Мустафа жели да настави са преговорима

Лидер Демократског савеза Косова (ДСК) Иса Мустафа изјавио је да писмо које је стигло из Самоопредељења не представља званичан одговор те странке и додао да је ДСК заинтересован да настави процес преговарања у циљу постизања коалиционог споразума за састав владе.

"Погледаћемо писмо, али не сматрам да је то званично писмо или званични одговор, јер то писмо није у званичној форми. Заинтересовани смо да завршимо овај процес, да успоставимо институције и завршимо ову агонију. Зато тражим да Самоопредељење да свој допринос", поручио је Мустафа.

Писмо је у просторије ДСК стигло током састанка Мустафе и парламентарне групе, након чега је лидер ДСК истакао да ће сазвати седницу Генералног одбора како би се разматрала важна питања.

Мустафа је даље нагласио да он увек комуницира са Куртијем о предстојећим састанцима и осталим стварима.

Прочитајте ОВДЕ које су оптужбе шиптарски политичари изнели на рачун Србије.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА