Најновије

ГОДИШЊИЦА УБИСТВА ОЛИВЕРА ИВАНОВИЋА: Докле је стигла истрага две године после?

На данашњи дан пре 2 године, убијен је лидер Грађанске иницијативе "Србија, демократија, правда" Оливер Ивановић, док је улазио у просторије своје странке у Косовској Митровици. Лицитирања са бројем и идентитетима осумњичених, криваца или оптужених и даље не престају.

Оливер Ивановић (Фото: Јутјуб)

Специјално тужилаштво Косова подигло је 2. децембра оптужницу против шест лица: Недељка Спасојевића, Марка Рошића, Драгише Марковића, Жарка Јовановића, Радета Басаре и Силване Арсовић, којом их терети за умешаност у убиство Ивановића.

Спасојевић и Рошић су у притвору од хапшења, у новембру претпрошле године, Басара од октобра прошле године, док се остали бране са слободе.

Оптужницом се окривљени терете за кривична дела учешће или организација криминалне групе, злоупотреба службеног положаја или овлашћења, помоћ у извршењу кривичног дела тешког убиства, неовлашћено поседовање, контрола или поседовање оружја, откривање службене тајне, злоупотреба службене дужности у саизвршењу и манипулација доказима, у саизвршилаштву.

Наводи се и да ова наводна криминална група није формирана случајно, већ да делује од 2011. године.

- Оптужени су активно учествовали у криминалним активностима групе, знајући да ће такво учешће допринети спровођењу криминалних активности и директном или индиректном прибављању финансијске или друге материјалне користи, у циљу проширења контроле предузећа на територији и контроле политике у северном делу Митровице - пише у саопштењу косовског тужилаштва.

Грађанска иницијатива подсетила је да је специјални тужилац подигао оптужнице против шест особа српске националности, у којима се наводи њихова умешаност у убиство лидера Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда".

- Фотографије делова оптужнице, као "ексклузивно" јавности предочене изјаве заштићених сведока, делови обдукционог налаза су освануле у косовским медијима, док осумњичени и њихови браниоци нису добили на увид нити оптужнице нити предмете списа. То говори да је битнији нечији публицитет него спровођење закона у овом озбиљном случају, решавању убиства српског политичара - наводе из ГИ СДП.

На оптужници се нашла и секретарица Оливера Ивановић, Силвана Арсовић, што ГИ СДП најоштрије осуђује.

- Овај вид психолошког и политичког притиска на једну самохрану мајку, једну вредну секретарицу која се и тога јутра као и 13 година пре нашла на свом радном месту. Силвана Арсовић у овом случају представља колатералну штету док је убица на слободи - наводи се у саопштењу ГИ СДП.

Припремно рочиште пред почетак суђења оптуженима за учешће у убиству Оливера Ивановића почело је 30.12.2019. године у Специјалном суду у Приштини, иако је првобитно било најављено да ће рочиште бити затворено за јавност, новинарским екипама је било дозвољено да присуствују току саслушања.

Међутим, рочиште је одложено је за 11. фебруар 2020. године, јер допуњена оптужница није преведена на српски језик. Суђење је одложено на предлог председника суда Вељона Куртаја, пошто је констатовао да недостаје превод допуњене оптужнице, која је у суд стигла у петак, 27. децембра 2019. године.

Милена Ивановић: Сумњам у намере приштинских правосудних органа

Имам пуно информација, склапам неку своју слику и покушавам да дођем до истине, када будем, и ако икада будем сасвим сигурна, рећи ћу ко је убио Оливера, поручује Милена Ивановић, дан уочи двогодишњице убиства њеног супруга, лидера Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда".

Она сумња у намере приштинских правосудних органа и каже да је разочарана, јер и после две године нема имена убица и налогодаваца.

- Сада имамо оптужницу коју су подигли приштински истражни органи, али у њој се не спомињу ни имена убица, ни имена налогодаваца. Имамо неколико људи који се тамо спомињу и који су, наводно, учествовали у помагању убиства. Мислим да је две године предуг период за тако површне информације које смо сада добили овим оптужницама. Жао ми је што ме све то наводи на сумњу у искреност приштинских истражних органа, али апсолутно верујем у то да ће истина наћи пут и да ћемо добити имена Оливерових убица. То заслужују и Оливер и његова породица - нагласила је Ивановић у интервјуу за Косово онлајн.

На Оливера Ивановића пуцано док је улазио у просторије странке

- Непознати нападачи пуцали су јутрос у 8:30 часова на Оливера Ивановића у Косовској Митровици док је улазио у просторије странке. Он је без знакова живота примљен у болницу у Косовској Митровици - гласила вест која је 16. јануара 2018. године одјекнула и потресла јавност.

На лидера ГИ СДП, према детаљима оптужнице, пуцано је са 6 хитаца из аута "Опел астра", без регистарских таблица и са затамњеним стаклима.

Убица и један или више његових помагача кобног јутра возилом су пратили Ивановића од његовог стана у Улици Лоле Рибара, прошавши поред споменика цару Лазару, после чега су га претекли и у аутомобилу сачекали испред страначких просторија у Сутјеској улици. Када је Ивановић стигао близу капије дворишта у којем су смештене канцеларије ГИ СДП, убица је са задњег седишта отворио ватру на њега. Према резултатима обдукције, Ивановић је погођен са шест метака у горњи део грудног коша.

Повређено му је неколико виталних органа и он је искрварио пре доласка Хитне помоћи.

Атентатори су истим аутомобилом побегли према Медицинској школи и, даље, ка насељу Брђани, где су у Улици војводе Путника, запалили "астру". Иако је спаљено возило брзо пронађено, у њему нису откривени трагови.

Оливер Ивановић сахрањен је у Алеји заслужних грађана на београдском Новом гробљу.

Шиптарски политичари наставили да износе оптужбе на рачун Србије. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА