Најновије

САД ЈЕ ЈАСНО ШТА СТОЈИ ИЗА УБИСТВА НА КОСОВУ: Дрецун је све објаснио!

Убијени инспектор у Савезу шумарства у Приштини Назми Рустеми требало је да буде сведок против осумњичених за ликвидације Албанаца који су одбијали да сарађују са тзв. ОВК, пише "Политика" позивајући се на саговорнике упознате са радом Специјалног тужилаштва у Хагу.

Дрецун (Фото: Јутјуб)

Портпарол хашког тужиоца Џека Смита, Кристофер Бенет, рекао је за "Политику" да су косовске власти надлежне за истрагу о смрти Рустемија, који је убијен у Приштини, наводећи да не жели да коментарише "медијске спекулације" о овом догађају.

Бенет није хтео да одговори да ли Хашко тужилаштво испитује убиство Рустемија, да ли је он имао заштиту, нити је покушао да увери јавност у безбедност хашких сведока.

Из кабинета председнице Хашког суда Екатерине Трендафилове за "Политику", међутим, наводе да су мере заштите и подршка сведоцима од највећег приоритета и за суд и за тужилаштво.

"Мере су у складу са највишим међународним стандардима, а специјализована јединица обезбеђује сигурност, безбедност и добробит сведока пре, током и након суђења", кажу у суду додајући да је за питања о смрти Рустемија и о истрагама надлежно тужилаштво.

Председник скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун каже да је и раније уочио шупљине у начину на који хашко тужилаштво обезбеђује сведоке.

Како је навео, због мањкавости хашког програма заштите, неки албански сведоци сами су тражили да о њима брине МУП Србије.

"Ако је информација о Рустемију тачна, то је први случај да је убијен неко ко је био сведок овог тужилаштва. Не знамо да ли је био у програму заштите а, ако јесте, то значи да програм није довољно ефикасан", рекао је Дрецун.

Он сматра да тај механизам није јасан и да се не зна када се сведоку пружа потпуна заштита.

"Питање је да ли се то ради тек кад почну суђења, а до тада се сведоци обезбеђују делимично. Ако је исказ породице убијеног тачан, то показује да они који би могли да се нађу на оптужницама и те како покушавају да сазнају ко су потенцијални сведоци и да их елиминишу", навео је Дрецун.

Дрецун тврди да је у овоме најактивнија илегална обавештајна служба Хашима Тачија под командом Кадрија Веселија, који и сам може да се нађе на оптужницама.

"Они покушавају да сазнају и да дођу до што више информација о томе шта ради специјално тужилаштво и ко су сведоци и да онда умање број доказа. Ако се неко појави као потенцијални сведок и добије заштиту кад оде у Хаг, питање је шта се дешава док не оде тамо. Мислим да би у том делу програм заштите морао да буде бољи", казе Дрецун.

Приштинска телевизија Т7 јавила је синоћ да је Рустеми саслушан три месеца пре него што је пронађен мртав. Он је убијен из ватреног оружја 18. децембра у вечерњим часовима, док је био на дужности, у бллизини Бадовачког језера.

Његова супруга Елмазе Рустеми испричала је тој телевизији да су Назмија Рустемија испитивали специјални истражитељи у својству сведока.

Русија неће интервенисати у Ирану, САД ће изгубити рат! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА