Најновије

Шиптарски политичари наставили да износе оптужбе на рачун Србије

Обележавање годишњице наводног масакра српских снага над албанским цивилима у Рачку, који је био непосредан повод за бомбардовање СРЈ, јуче је послужило Хашиму Тачију да изнесе захтев: српска држава мора да одговара за геноцид почињен на Косову!

Тачи (Фото: president-ksgov.net)

Осим овога председник привремених институција у Приштини навео је и да је "тенденција прикривања злочина Милошевићев менталитет" и да је такво понашање настало као резултат "ћутања међународне заједнице". Та изјава можда би и успела некога да наведе на погрешне закључке, да пред Хашким трибуналом случај "Рачак" није избачен из свих оптужница које су подигнуте против Срба.

Заслугу за то има судија Даница Маринковић која је предводила истражну екипу Окружног суда у Приштини 1999. године и која је сведочила у одбрани Слободана Милошевића и изнела истину. А верзију коју и данас покушавају да протуре свету представници косовских Албанаца први је креирао тадашњи шеф Верификационе мисије ОЕБС-а на Косову Вилијем Вокер који већ неколико дана борави на КиМ и који је јуче међу првима посетио споменик у Рачку.

- Пре него што су тадашњи истражни органи успели да обаве увиђај и не сачекавши ниједан званични резултат, Вокер је изашао са саопштењем да је у Рачку био масакр. Када је после три дана, 18. јануара наша екипа ушла у Рачак, полицајци су ме обавестили да су у џамији пронашли тела Албанаца, а све је указивало на то да су поређана тела настрадалих у борби са полицијом - рекла је судија Маринковић.

Она додаје да је полиција, која је рашчишћавала терен после сукоба са терористима ОВК, пронашла оружје и делове униформи, који указују да су убијени Албанци припадали терористичкој ОВК, као и да су њихова тела допремљена после сукоба са регуларним полицијским снагама тадашње СРЈ.

Без обзира на све, Вокер се није либио да јуче у Рачку каже да је и "у другим местима на Косову било масакра, као што је то било у Рачку пре 21 годину":

- Било је десетина и стотина других масакра, и надам се да ће их се косовски људи сећати.

Говорећи о Вокеру, председник Александар Вучић јуче је новинарима рекао да о значају тог човека довољно говори његово друштво, Никола Сандуловић, "познати нарко-дилер и човек који је предвиђао и својевремено тражио смрт Зорана Ђинђића".

Вокер и Сандуловић су, наиме, прекјуче били заједно на једној трибини:

- Ако је то њихова снага, честитам и Вокеру, а ако је истинољубивост у питању, Сандуловић је један од највећих лажова, уз Милована Бркића и још неке моје политичке противнике, које не бих да спомињем.

Лидер Самоопредељења Аљбин Курти поручио је да је обавеза институција да сви који су наредили и починили масакр буду кажњени. И он је навео да је обавеза локалних институција и међународних партнера да приуште правду, изврше притисак на Србију, тако да сви злочинци који су то починили и они који су наредили масакр у Рачку буду изведени пред суд и осуђени.

За првог човека ДПК Кадрија Весељија "ЕУ не само да стоји мирно због сталног одбијања Србије да кажњава ратне злочинце, већ је данас равнодушна и према српским напорима да поново испричају историју и негирају одговорност за почињене злочине".

Мета: Вучић да не провоцира

Годишњици у Рачку присуствовао је и председник Албаније Иљир Мета који је рекао да је тај масакр чин који се не може прецизније описати него како је то оценио Вокер - злочин против човечности. Он је рекао и да не очекује од председника Србије да "осуди геноцид, али ни да провоцира".

Колико година затвора прети "Тајсонки" прочитајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА