Најновије

ГДЕ БИ МОГАО ДА ИЗБИЈЕ ТРЕЋИ СВЕТСКИ РАТ: Експерти верују да би један потез био пресудан

Страх од избијања Трећег светског рата још једном се појавио и то на почетку 2020. године, након што су европске државе покренуле формални поступак спора због кршења нуклеарног споразума од стране Ирана. Иако и даље постоји опасност од избијања рата између САД и Ирана, постоје још неке земље између којих би могло доћи до сукоба.

Илустрација (Фото: pixabay. com)

Свет се поново нашао на ивици избијања новог рата након што су ракете погодиле америчке и британске базе у Ираку, што је наводно довело и до рањавања цивила из околних села. Демократски председнички кандидати у Америци су синоћ током дебате рекли како је амерички председник Доналд Трамп безобзирно убрзао рат против Ирана, а сада су европске силе расписале формални спор против Ирана, пише британски Експрес.

Иран је постепено укинуо све границе за производњу обогаћеног уранијума, који се може користити за израду реакторског горива, али и нуклеарног оружја.

Један потез свет води у нови рат

Земља са Блиског истока пак тврди да има право на то као одговор на санкције које су САД увеле након што се Трамп 2018. повукао из иранског нуклеарног споразума, који је склопљен 2015. Међутим, Француска, Немачка и УК рекле су да не прихватају овај аргумент Ирана.

Како би заштитиле споразум и зауставиле Иран, европске силе покренуле су механизам за решавање спора из члана 36 споразума.

Механизам у суштини значи да ће спор бити прослеђен Заједничкој комисији која ће имати најмање 15 дана да реши то питање.

- Надамо се да ћемо Иран вратити у потпуности у складу са његовим обавезама у оквиру ЈЦПОА (Заједнички свеобухватни план деловања) - каже се у заједничком саопштењу.

Ако подносиоци жалбе не буду задовољни по завршетку овог периода, питање се може проследити Савету безбедности УН-а, које може гласати за поновно наметање свих санкција укинутих у оквиру споразума.

Многи експерти верују да би овај потез, иако покушај спречавања свестраног рата, могао бити корак који указује на крај и води у Трећи светски рат.

Откако су америчке ваздушне снаге у нападу убиле иранског генерала Касима Сулејманија, Иран се заклео на освету, називајући ту акцију "објавом рата".

Уследило је обарање украјинског путничког авиона од стране иранске војске, а након што је власт признала да је направила грешку, дошло је до таласа протеста широм Ирана, у којима се захтева оставка врховног лидера земље.

С обзиром на повећање тензија између Ирана, САД-а и Европе, изгледа да би до Трећег светског рата могло доћи између ових земаља.

На инфографици на почетку текста види се које су светске земље имале највећу војску у 2019. години.

На првом месту је Кина, која има 2.183.000 војника, следи Индија са 1.362.200, а на трећем месту су САД са 1.281.900 војника.

Затим следе Северна Кореја (1.280.000), Русија (1.013.628), Пакистан (654.000), Јужна Кореја (625.000) и Иран (523.000).

Међутим, постоје још неке земље између којих би могло да дође до новог рата.

Иран - Израел

Тензије између Ирана и Израела постоје годинама, а као резултат тога имамо ратовања на ниском нивоу широм Блиског истока.

САД - Турска

У протеклој години дошло је до погоршања везе између САД и Турске, након што је Америка овластила Турску да очисти Курде са сиријске границе, а онда је Анкари запретила санкцијама.

Кашмир

Спорни регион Кашмира довео је до фрустрација између Пакистана и Индије, које трају већ 10 година.

Тензије су још једном ексалирале 2019. године када је индијски премијер Нарендра Моди покушао да смањи аутономију Кашмира и промени политику држављанства како би се уклопила са остатком Индије.

Северна Кореја - САД

САД и Северна Кореја су у завади од 2017. године, а предстојећи председнички избори у Америци ове године прете да погоршају тај однос.

Иако је председник Трамп показао наду да би договор могао да се постигне са Северном Корејом, што би побољшало изборне изгледе његове администрације, она, са друге стране, није показала интересовање за Трампову понуду.

САД - Кина

САД и Кина су скоро две године у напетом трговинском рату, што је довело до тога да обе земље једна другој наметну тарифе на робу у вредности од стотину милијарди долара.

Трамп је оптужио Кину за непоштену трговинску праксу и крађу интелектуалне својине, док је Кина рекла да САД желе да сузбију њен раст као глобалне економске силе.

Русија

Руско министарство одбране лансирало је 30 ратних бродова и 40 летелица како би тестирали своје крстареће ракете Калибр током војног теста прошле недеље.

Тај потез демонстрирао је неке од најопаснијих руских ракетних оружја и указао да је земља спремна за већу улогу у светском рату.

Уз то, с обзиром на близину и интересе Русије на Блиском истоку, велика је вероватноћа да би се та земља укључила у рат уколико би било која земља могла то да угрози.

Да ли ће доћи до Трећег светског рата?

Свет је на опрезу откако је убијен ирански генерал Касим Сулејмани, један од најмоћнијих људи у земљи.

Иран се повукао из нуклеарног споразума а Трамп је запретио да ће још јаче погодити земљу, уколико би се Техеран осветио.

Трећи светски рат је у фокусу на Гуглу и Твитеру, али да ли ће се он заиста и десити?

На постоји начин на који би ово могло да се потврди.

Упркос жестоким спекулацијама о ерупцији Трећег светског рата, САД и Иран су познати по реторици освете, али хоће ли до ње заиста доћи кроз одлучне акције, сазнаћемо ускоро.

„План“ за плату од 900 евра растурио би српску економију. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА