Најновије

Је л’ жив Триван?

„Где је Триван? Је ли жив?“, питао је пре два дана Александар Вучић премијерку Ану Брнабић, говорећи о њеном министру за заштиту животне средине.

Горан Триван (Фото: Јутјуб)

Пише: Редакција Данаса

И стварно, Тривана до тог тренутка нигде не беше. Ваздух у Београду добио и боју и мирис, да је мало гушћи добио би и укус, а министра надлежног да људима објасни шта ће држава по том питању да уради – нигде.

Али, испоставиће се да председник није на то мислио. Није њему важно да Триван грађанима каже шта ће да предузме да их реши гушења у чађи и смогу, нити да их извести шта је то што није урађено па је до овога дошло. Председнику је уместо тога важно да министар људима покаже да то што они не могу да дишу – није проблем.

„Је л’ жив? Да се јави, каже људима нешто.

Да ли смо имали бољи ваздух пре две, четири или 10 година? Ваздух је лошији онолико колико нам је стандард виши. Ја сам јутрос сам видео само четири аутомобила у којима је било више од једне особе“, рекао је Вучић, радећи посао изгубљеног министра Тривана.

Вучић нам је дакле објаснио: ми сад имамо пуно пара па зато пуно загађујемо и бахато се возимо својим колима па шта се онда бунимо што је ваздух прљав. Загађење није нешто лоше, напротив, загађење је добро – оно је симбол нашег напретка, а наш протест је симптом наше размажености. И готово.

Ето, тај посао Триван није хтео да ради. Бар док га Вучић није јавно прекорео па је сутрадан министар васкрсао на РТС-у, говорећи све што му се до јуче није дало изговорити.

А где је Триванова кривица?

Не што није хтео да каже оно што је морао, већ што није смео да каже оно што је хтео. Што није рекао да је кривац то што је у Влади екологија „последња рупа на свирали“.

Што му фали 500 милиона евра сваке године за животну средину, али је стадион важнији. Што нам се канализација излива директно у Дунав и Саву као ни у једној европској земљи.

Што не сме да позове власнике РТБ-а да их пита зашто је лишће у Бору црвено.

Што не сме да поправи мерне станице за контролу квалитета ваздуха.

Што ЕПС-у фали милијарду евра само за еко-модернизацију.

Што Костолац Б испушта више сумпор-диоксида у ваздух него све немачке термоелектране заједно.

Што је пола милијарде евра од еколошких такси држава потрошила, али ништа од тога на екологију.

Што се људи греју на дрва и угаљ, јер држава не даје субвенције за чисте технологије.

Што је јавни превоз индијског квалитета па се људи возе својим кршевима. Што имамо отворене депоније, а немамо рециклажу.

Што нас просто баш брига за то што 2.000 људи годишње превремено умре због ЕПС-овог аерозагађења, 1.000 људи добије хронични бронхитис, а 40.000 деце добије астматични напад.

Или то или нам је, како рече Вучић – стандард виши.

Прочитајте ОВДЕ   ко сматра да роботи одгајају боље од људи.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА