Најновије

ПРИЗНАО ШПИЈУНАЖУ: Радио у америчкој амбасади

Бивши службеник Генералног конзулата САД у Владивостоку Роберт Шонов признао је кривицу за прикупљање података о току Специјалне војне операције (СВО) у име америчких дипломата, саопштио је ФСБ.
Москва (Фото: Пиксабеј)

Москва (Фото: Пиксабеј)

Према речима Шонова, "запослени у амбасади САД су га врбовали за прикупљање информација о догађајима који се тренутно одвијају у Русији - СВО, мобилизација, будући председнички избори, припајање нових територија.

"Морао сам да прикупим негативне информације о свим овим догађајима и тражим негативна расположења међу становништвом", казао је Шонов.

Осим тога, како је навео, први секретар америчке амбасаде му је поставио задатак да тражи новинаре, бизнисмене и политичаре лојалне Сједињеним Државама, које би касније, попут Шонова, могли да искористе за прикупљање информација.

Претходно су припадници федералне службе безбедности Русије (ФСБ) оптужили бившег службеника Генералног конзулата САД у Владивостоку и држављанина Руске Федерације Роберта Шонова за прикупљање података за САД о току Специјалне војне операције, преносе "РИА Новости".

Како се наводи у саопштењу ФСБ, Шонов је оптужен да је починио кривично дело из члана 275.1 Кривичног закона Русије –   Сарадња на поверљивој основи са страном државом.

Шонов је пре привођења, од септембра 2022. "за материјалну награду" извршавао задатке које су му постављали запослени у политичком одељењу амбасаде САД у Москви Силин Џефри и Бернштајн Дејвид да прикупља информације о току Специјалне војне операције, мобилизационим процесима у регионима Русије, о проблематичним моментима и процени њиховог утицаја на протестну активност становништва уочи председничких избора у Русији 2024. године.

"Планира се да се ове америчке дипломате испитају, у вези са чиме су амбасади САД у Москви упућени одговарајући дописи", истиче се у саопштењу ФСБ.

Шонов је приведен и ухапшен у Владивостоку још у марту. Како се наводи у материјалима на сајту суда, Шонов је, "с обзиром да се не слаже са Специјалном војном операцијом коју изводе Оружане снаге Русије на територији Украјине, успоставио путем преписке сарадњу на поверљивој основи са представницима стране државе (САД), како би им помогао у активностима намерно усмереним против безбедности Русије.

Са своје стране, амерички Стејт департмент издао је саопштење за јавност у којем се наводи да "најоштрије осуђује" хапшење бившег радника дипломатског представништва у Русији и сматра да су оптужбе "потпуно неосноване".

Стејт департмент је саопштио да је Шонов више од 25 година радио у Генералном конзулату САД у Владивостоку, а након што је америчким дипломатама забрањено да запошљавају Русе, прешао је у локалну компанију која је пружала услуге амбасади у Москви "у строгом складу са руским законима и прописима".

Његов посао је био да припрема сажетке руске штампе, објашњава се у саопштењу Стејт департмента.

Прочитајте ОВДЕ шта је патријарх Порфирије рекао британском амбасадору о Косову и Метохији

Извор: Раша Тудеј

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА