Најновије

ПЕНТАГОН: Не, не и не! Не желимо да напустимо Ирак!

Америчке оружане снаге не планирају напустити Ирак и Вашингтон преговара с Багдадом о присутности америчких трупа у овој блискоисточној земљи, изјавио је у четвртак најавио гПР Пентагона Џонатан Хофман.

Маринци (Фото: marines. mil)

“Оружане снаге САД не планирају повући трупе из Ирака. Још се саветујемо с ирачким домаћином. И даље желимо бити пријатељ и партнер у сувереном и просперитетном Ираку. Наша је жеља и наш циљ сада је задржати америчке снаге у регији и Ираку”, додао је Хофман, успркос чињеници да све ирачке политичке снаге и челници институција, осим Курда, наравно, и даље траже да америчке трупе напусте земљу.

Према ПР Пентагона, америчка је војска сазнала за иранске ракетне ударе на две базе америчке војске у Ираку захваљујући саставу раног откривања, а не од треће стране.

“Имамо састав раног откривања који се показао прилично делотворним”, нагласио је Хофман, додајући да захваљујући овом саставу “није било повређених нити смртних случајева током овог напада”.

Новинари су питали Хофмана настављају ли Сједињене Државе антитерористичке операције у Ираку, као и обуку ирачких трупа.

„Немам нових информација у вези с обуком трупа у Ираку. Само бих хтао напоменути да су због вероватних иранских активности у Ираку суспендоване, одговорио је Хофман.

Амерички лист Њујорк Тајмс, позивајући се на изворе из Пентагона, известио је да су јединице америчких оружаних снага у среду наставиле заједничке операције с ирачким снагама, укључујући наводну „борбу против терориста  Исламске државе, која је прекинута након протеста испред америчке амбасаде у Багдаду пре два недеље“.

Међутим, амерички лист није могао добити потврду Багдада о одобрењу наставка заједничких војних операција.

Наиме, ирачке власти нису дале дозволу за наставак војних операција америчких снага у Ираку, што је истог дана када је објављен спорни чланак ПР врховне команде ирачке војске, преноси Скај Њуз Арабија, која је у четвртак добила изјаву ирачког врховног команданта.

„Багдад није дао сугласност за обнављање мисије америчке војске у земљи“, рекао је гласноговорник ирачког врховног заповједника.

Ситуација је досегла тачку апсурда. Ирачке власти траже од америчких трупа да оду из земље и да Вашингтон у Багдад пошаље делегацију стручњака како би се разрадио план одласка америчке војске и њихових савезника, док САД одбијају не само повући се, већ и разговарати о тој теми.

Ситуација у Ираку погоршала се крајем прошле године, када су америчке ваздушне снаге покренуле нападе на базе шиитских милиција у граду Ал Каим, близу границе са Сиријом, што је довело до смрти 27 бораца који су тамо чистили пустињу од преосталих ћелија ИД и чували границу.

Као одговор су шиитски активисти 31. децембра упали у америчку амбасаду у Багдаду. Од тада у земљи јачају антиамерички протести. Тада је америчка нафтна компанија Шеврон известила да је евакуисала све своје запослене из Ирака. Све је ескалирало ликвидацијом иранског генерала Сулејманија и ирачког шиитског команданта Мухандиса 3. јануара у подручју ваздушне луке у Багдаду и одговором Ирана, који је за одмазду ракетирао две америчке базе у Ираку.

Власти у Багдаду су дојеле одлуку да не желе да земља постане подручје сукоба између Сједињених Држава и Ирана и затражиле од америчких трупа да напусте земљу, јер су својим активностима прекршиле више одредби из уговора о њиховој присутности у Ираку у оквиру операције „Инхерент Ресолв“.

Вашингтон упорно одбија отићи из арапске земље, иако су усвојени сви потребни законски акти од стране Багдада, а релевантна документација је послана и у Уједињене нације.

Прочитајте ОВДЕ   ко то каже да је Путин и шта, одиграо другачије него пре.

Извор: logicno. com/Нермин Н.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА