Најновије

НАПУКАО БЕДЕМ АМЕРИЧКЕ ПРОПАГАНДЕ, СЛЕДИ УРУШАВАЊЕ! Процурели документи: Ипак је било жртава приликом иранског напада!

Да подсетимо, након чина државног тероризма у којем су ваздушне снаге Сједињених Држава ликвидирале иранског генерала Касема Сулејманија и заменика заповедника ирачке шиитске армије Абу Махди Ал-Мухандиса с пратњом, Иран се осветио ракетирање америчке базе Аин Ал-Асад у Ираку. Два је пројектила лансирао и на америчку базу у такозваном „Ирачком Курдистану“, али је један пао у пустињу, а други у близини базе.

Америчка војска превози рањенике (Фото: army.mil)

Главна вест је била да је Иран осветнички ракетирао балистичким пројектилима базу Аин Ал-Асада у покрајини Анбар. Након те акције су у медијима кружиле разне приче. Прво да је било 80 жртава, што можемо сматрати иранском пропагандом, коју су и сами демантовали. Друго, Техеран је наводно упозорио Багдад пола сата пре напада и Американци су имали времена склонити људство и опрему у стару Садамову атомску склониште и подземне утврде за заштиту војне опреме. Касније се појавила вест да су САД обавештене преко Катара, чак осам сати пре напада. Након тога је Пентагон саопштио да су за напад сазнали преко својих извора и кроз системе раног упозорења.

Што се тиче жртава, прва вест је била да Американци нису имали мртвих и рањених, иако су мештани који живе у близини базе видели ирачке хеликоптере Црвеног полумесеца, односно службе хитне помоћи, како су слетели и полетели из базе непосредно након напада. Локални медији су рекли како је из базе стигао захтев ирачким лекарима и хитној служби за помоћ, али се не наводи разлог. Но, он је очигледан, да је била истина оно што су писали ирачки локални медији.

Информацијски рат је део сваког сукоба, па и овог, али су сада објављени неки нови детаљи. Наравно, праву истину никада нећемо сазнати, или је нећемо знати следећих неколико деценија, све док подаци Пентагона буду носили ознаку тајности.

Међутим, Си Ен ЕН пише, цитирајући Дифенс Ван (Defence One), који наводи анонимне изворе из Пентагона, да је америчко министарство обране службено лагало када је изјавило да нико није озлеђен када је Иран напао америчку базу Аин Ал-Асад. Према тим информацијама је најмање 11 особа задобило озледе различите тежине, углавном од последице удара граната, након чега су жртве хитно пребачене на лечење у Кувајт и Немачку. Америчко Средишње заповедништво, касније је потврдило информације о 11 жртава. И већ имамо прво признање.

Према томе, посредно су потврђене информације иранских извора да су недуго након напада иранских балистичких ракета хеликоптери хитно евакуисали „некога“ из базе.

Раније су на неким снимкама, снимљеним у бази Аин Ал-Асад, примећени делови уништених хеликоптера, које је у својој изјави за медије споменуо дански наредник у служби у америчкој коалицији мисије „Inherent Resolve“.

Такође вреди напоменути сведочанство оца једног од војника који се више није јавио након иранског напада на базу.

“Ја сам мајка јединог сина. Био је тамо током иранског балистичког удара на базу Аин Ал-Асад. Он је мој једини син и више немам вести о њему у Ираку. Зашто ми нитко не даје одговор о ономе што се стварно догодило”, рекла је Алин Елинор током телефонског позива у програму “The Washington Journal”.

“Амерички медији наводе да није било жртава у иранском балистичком бомбардирању, али мој се син недељу дана не јавља на телефон и не одговара на моје позиве. Не знам је ли жив или мртав”, додала је Алин Елинор плачући.

Јуче је Глас Америке објавио чланак у којем тврди како то није „мајка француског војника“, већ лажни позив делатника иранске државне телевизије. Које, нису рекли, да би познати амерички канал чланак наставио с описом „масовних демонстрација студената против режима у Техерану“ и осталим „актуелним темама из Ирана“.

Такође је пријављено да је у тренутку удара на базу Аин Ал-Асад из ваздуха покривало 6 авиона Ф-35 и 6 беспилотних летелица.

XИР системи електроничког ратовања су упаљени на време и требали су одбити напад.

Истовремено, ирански извори, позивајући се на Иранску револуционарну гарду, наводе да су током напада уништени хеликоптери Osprey, Black Hawk и Chinook, те беспилотне летелице МQ-1.

Уништен је и један теретни авион и ваздушни танкер. Осим тога, базу Аин Ал-Асад су у време ракетирања истовремено гађали и ирански дронови, а ИРГЦ наводи како има снимке напада.

И на крају, иако ово треба узети с максималном дозом опреза и са резервом, на интернету се појавио документ који наводи да су укупни губици након иранског удара на базу Аин Ал-Асад износили 285 људи, уништено је 15 хеликоптера, 2 транспортна ваздухоплова и 3 дрона. Уништен је и један заповедни центар, 3 хангара, 3 војарне и 10 других зграда у бази, а оштећени су контролни торањ и писта.

Пентагон није коментарисао овај документ, нити је могуће утврдити његову изворност, а врло лако је могуће да је плод текућег информацијског рата. Конгресмен Бени Томпсон тврди да његов уред није примио такав документ.

Питање америчких губитака у бази Аин Ал-Асад очито треба разјаснити, јер је Пентагон већ ухваћен у скривању губитака и штете, иако говоримо о „само 11 рањених“, али чињеница да су хитно пребачени у Кувајт и касније у Немачку, где је главна болница за тешке рањенике с Блиског истока, из Афганистана и Африке, говори да су озледе ове једанаесторице биле озбиљне.

Питање је о чему Пентагон још увијек ћути и колико су истините друге иранске изјаве о учинцима осветничког напада?

У сваком случају сада можемо искључити прву верзију Пентагона да уопште није било губитака. До сада је минимална бројка 11 озбиљно рањених. Максимална је 285 мртвих и рањених, од чега 139 мртвих и 146 рањених.

Као што смо навели у почетку, Иранска револуционарна гарда је у почетку говорила о бројци “до 80 озлеђених”.

То што су Американци скривали своје рањене је разумљиво, јер што је већи број губитака, то ће се јаче ударити на Трумпа и Пентагон.

Али ово очито заташкавање, што је Пентагон на крају признао, повећава могућност да су извештаји о броју погинулих и рањених америчких војника на војним вежбама или било где другде, која су све чешћа протеклих недеља, делом тачна. Колико, то не можемо знати, али се на бедему америчке пропаганде појавила прва пукотина, а то је први знак урушавања, које ће се пре или касније догодити.

Погледајте ОВДЕ снимак напада бомбаша самоубице на сиријску војску!

 

Извор: logicno. com/ Н. Бабић

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА