Најновије

ЉАЈИЋ: Нема решења за КиМ без новог "Дејтона"

Потпредседник Владе и лидер СДПС Расим Љајић каже да без учешћа ЕУ, САД, Русије и Кине тешко до компромиса око питања Косова и Метохије.

Љајић (Фото: Јутјуб)

Упитан да ли сматра да његова идеја о решењу питања КиМ у три фазе и неком новом "Дејтону" делује утопистички, пре свега због тврде позиције Приштине, Љајић за "Новости" каже да "Са ове тачке гледишта свако решење делује као утопистичко. И то из неколико разлога".

"Као прво, још увек нема нове владе у Приштини и у овом тренутку је тешко рећи да ли смо ближе новим изборима или новој влади. Као друго, по изјавама главних политичких актера из Приштине не види се ни минимум спремности за било коју врсту компромиса, што прилично дезавуише сам процес дијалога. Треће, међународна заједница у овом тренутку делује као да не зна ни шта ће са собом, а камоли да се озбиљније бави решавањем косовског питања", истиче Љајић.

Према његовим речима, без ЕУ, САД, али и Кине и Русије, као сталних чланица Савета безбедности, тешко је очекивати одрживо решење за ово питање. "И зато сматрам да ће нека врста новог 'Дејтона' бити потребна, кад год ово питање дође на дневни ред", додаје он.

На питање вреди ли онда уопште и преговарати када из Америке отворено поручују да је крајњи циљ обострано признавање, Љајић одговара:

"А шта би онда била алтернатива? Замрзнути конфликт? Овде су сви очекивали да ће се после Трампове победе на изборима драматично променити однос САД према независности Косова. Да ли се то догодило? Није. Вероватно је промењен приступ преговорима и могућим решењима, али се суштински однос администрације није променио", каже он.

"И зато смо и предложили то фазно решавање косовског питања, свесни и његове тежине и комплексности и то буквално идући од лакших ка тежим питањима, јер овај проблем неће нестати тиме што ћемо се правити да он не постоји. А истовремено, плашим се да ћемо узалуд чекати да САД или велики број земаља ЕУ промене став о независности Косова, па да онда почнемо преговоре. Зато је боље да имамо проактивну улогу и стално нудимо дијалог, а истовремено разговарамо и са нашим међународним партнерима", закључује Љајић.

Русија и Србија закључиле уговор века! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости/ Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА