Најновије

КОСНЕТ ЛИКУЈЕ У ПРИШТИНИ: "Почетак светле будућности Срба и Албанаца, Трамп је напорно радио на томе"

Амбасадор САД у Приштини Филип Коснет оценио је да је обнављање авио-линије Београд–Приштина почетак, како је навео, светле будућности Албанаца и Срба.

Филип Коснет (Фото: Јутјуб)

Коснет је на свом налогу на Твитеру написао да су амерички председник Доналд Трамп и његов тим напорно радили на том послу.

Представници Београда и Приштине потписали су јуче писмо о намерама о обнављању авио-линије на релацији између два града, уз помоћ и подршку САД.

"Председник Трамп и његов тим напорно су радили на постизању тог споразума, што је само почетак светле будућности наших другова на Косову и у Србији. Овај корак је победа за регион. Хвала амбасадору Гренелу који је руководио тим послом", написао је Коснет.

Комерцијална авио-линија између Београда и Приштине не утиче, нити ће променити позицију Европске уније о статусу, што је питање о чему треба да се разговара у оквиру дијалога Београда и Приштине, изјавио је данас портпарол ЕУ Петер Стано.

"Ово је комерцијални лет и то је једина квалификација коју бих употребио", рекао је Стано.

Када је реч о питању статуса, ЕУ, како је истакао, нема да каже ништа ново:

"Комерцијални лет између два места неће утицати, нити променити позицију ЕУ о статусу, што је питање о чему треба да се разговара у оквиру дијалога Београда и Приштине", рекао је Стано на питање Тањуга да ли ЕУ као статусно неутрална у дијалогу Београда и Приштине овај лет сматра домаћим или међународним,.

Стано је подсетио да је високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борел прошле недеље у одвојеним телефонским разговорима са председником Србије Александром Вучићем и косовским председником Хашимом Тачијем позвао стране да наставе дијалог и најавио скоре посете.

"Заобилазан пут до компромиса"

Најава увођења авио-линије Београд–Приштина је корак напред ка нормализацији прилика између Срба и Албанаца, али и заобилазан пут ка постизању компромисног договора, сматра политички аналитичар Дејан Вук Станковић.

"Поред тога што је то значајан корак ка нормализацији прилика између Срба и Албанаца, то је и заобилазни пут ка компромисном договору. Добро је што је сада дошло до такве инцијативе и до таквог договора, јер преговори Београда и Приштине су у застоју, и ово је нека врста наговештаја да можемо очекивати позитиван тренд у процесу разрешавања тог конфликта", каже Станковић.

Према његовом мишљењу, оно што је потписано требало би да буде и примењено. Улогу САД у том случају покретања авио саобраћаја између Београда и Приштине након 20 година, он види као корак у добром правцу.

"Американци су заинтересовани да се тај проблем реши и то је добра ствар. Наравно, ово питање још не значи да ћемо успоставити велико разумевање са њима. Суштински се разликујемо по питању статуса Косова, али добро је да можемо да сарађујемо по неким тачкама које су конкретне и видљиве као што је ова. С тим што они на различите начине гледају на Србе и Албанце. Такође, када би инсистирали да се укину таксе, то би било још боље за преговарачки процес", оценио је Станковић за Косово онлајн.

Он сматра да тај потез ствара предуслов за укидање такси, али се таксе не могу укинути док се у Приштини не формира влада и док се не види какав је њен програм.

Весна Пешић завршила у полицији! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА