Најновије

СРПСКИ ИСТОРИЧАР СПУСТИО УСТАШЕ ТАМО ГДЕ ТРЕБА: После Тесле Хрвати нам сад краду и антифашизам

Историчар Предраг Марковић оценио је да од Хрватске не чуди што су њени званичници у трци за јефтине политичке поене отишли корак даље и почели да српском народу, после Николе Тесле, краду и антифашизам, чему, како је додао, доприноси и пољска "брљотина" око обележавања 80. годишњице избијања Другог светског рата.

Историчар Предраг Марковић (Фото: Јутјуб)

"Већ смо навикли да нам краду Теслу, сада су отишли корак даље, па нам краду антифашизам", рекао је Марковић коментаришући изјаву хрватског посланика Даринка Косора који је рекао "како могу Срби да буду антифашисти, кад уопште нису имали антифашистички покрет".

Према његовим речима, Хрватска изјавом Косора, али и оном председнице Колинде Грабар Китаровић да су сразмерно броју становника дали највећи број антифашистичких бораца, греши и унижава и свој антифашизам уместо да славимо заједничку борбу јер су се, како је подсетио, далматински Хрвати борили раме уз раме са Србима.

"Изјаве из Загреба представљају јефтину борбу за политичке поене. Пољска брљотина са обележавањем 80 година од избијања Другог светског рата је омогућила ту врсту увреда за Србе, јер ако Пољаци имају проблем с руским учешћем у рату, није јасно зашто се понавља неправда из Париза и драматично потцењује наш допринос у борби за слободу европских народа", рекао је Марковић.

Он ситуацију у Хрватској види као "доста шизофрену", с једне стране, негује екстремизам - држава подржава проусташког певача Томпсона, који би робијао у другој земљи, а с друге, покушава да се представи као највећи антифашиста.

"То су потпуно супротне стране - ко иде на Томспонов концерт, не може бити антифашиста", рекао је Марковић, који је и функционер Социјалистичке партије Србије.

Он је истакао да мора да се зна да су југословенски партизани били трећа антифашистичка војска у Европи, а пета на свету, уз америчку и кинеску.

"Имали смо пету, највећу антифашистичку војску на свету, у којој су највећи број бораца били Срби, и то из централне Србије и Војводине", рекао је Марковић.

Он је подсетио и да је прва побуна против фашизма у Европи била у Србији 27. марта 1941. и истакао да су Срби први и једини народ који су поцепали уговор са Хитлером и због тога платили цену, а сада Хрватска иде корак даље и потцењује анифашизам у Србији.

"Довољно је видети снимке како изгледа улазак немачких трупа у Загреб, а како у Београд, или како изгледа улазак партизана у Београд а како у Загреб", рекао је Марковић и додао да су људи у Београду притрчавали борцима док су се још борили, носили рањенике, грабили пушке док су партизани у Загребу улазили у "аветињски град".

Марковић подсећа и на чињеницу да ниједан једини Србин није погинуо у борби против савезника, док се део Хрвата жестоко борио код Стаљинграда против Црвене армије.

Прочитајте ОВДЕ како је Ивица Дачић реаговао на предлог Грегорија Коплија.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА