Најновије

ЈОШ ЈЕДАН ТОП ГАН НА БАЛКАНУ! Грчка прави ескадрилу Ф-35 и модернизује Ф-16!

Грчка је прва земља Балкана која најављује куповину новог америчког вишенаменског борбеног авиона Ф-35 уз модернизацију постојеће флоте борбених авиона Ф-16.

Ф-35 (Фото: Pixabay)

Грчки министар одбране Никос Панајотопулос изјавио је недавно за телевизију Скај да његова земља планира да набави ескадрилу новог америчког вишенаменског борбеног авиона Ф-35 и да ће ускоро започети модернизацију постојеће флоте ваздухоплова Ф-16 на најсавременију верзију Вајпер (F-16V Block 70/72).

Најава о јачању ратног вадухопловства уследила је након јануарског сусрета грчког премијера Кирјакоса Мицотакиса са америчким председником Доналдом Трампом на коме се дискутовало о тензијама између Анкаре и Атине, посредничкој улози Вашингтона и модернизацији оружаних снага те балканске земље.

Грчка настоји да унапреди одбрамбену сарадњу са НАТО савезником САД у светлу тензија са Анкаром око територијалних права у Егејском мору и истраживања гаса у кипарским територијалним водама.

САД је искључила НАТО савезницу Турску из програма производње и набавке борбених авиона Ф-35 након што је Анкара купила ПВО систем С-400 од Русије. Турска као и Грчка користи борбене авионе Ф-16 и по бројности војника друга је по величини оружана сила западног војног савеза.

Односи Турске и Грчке заоштрени су након је што Анкара потписала поморски споразум са Либијом која влади Реџипа Тајипа Ердогана даје економска права у источном делу Медитерана.

Грчка сматра да је потписивањем тог споразума Турска угрозила територијалне воде острва Крит, Родос, Карпатос и Кастелоризо. Забринутост због тог аранжмана изразили су и Република Кипар и Египат. Те земље заједно са Грчком и Израелом истражују гасна поља у источном Медитерану.

Додатни камен спотицања Анкаре са Атином и Никозијом је питање контроле територијалних вода око Кипра. Острво је подељено на два дела 1974. након оружане инвазије Турске због пуча који је на Кипру извела тадашња атинска војна хунта. То је био први и једини пут у коме су се две чланице НАТО нашле у оружаном сукобу.

Република Кипар једина као једина међународно призната влада тог острва сматра да полаже право на недавно откривена подводна гасна поља. Анкара инсистира да о том питању кипарска влада мора да се договори са управом северног дела острва који међународно признаје једино Турска.

Анкара је до сада у територијалне воде Кипра четири пута послала бродове за истраживање гаса у пратњи пловила ратне морнарице. Сва досадашња испитивања обављена су у водама око северног дела острва који контролишу кипарски Турци и оружане снаге Турске.

Старе руске ракете су и даље смртоносне за противничке бродове! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА