Најновије

КУВА У ВАШИНГТОНУ! Хоће ли републиканци дозволити сведочења на суђењу Трампу у Сенату?

На суђењу Доналду Трампу у Сенату, демократе су оптужиле председника да је уз помоћ “корумпиране шеме” притискао Украјину да истражи пословање сина Џозефа Бајдена, свог потенцијалног кандидата на изборима 2020, да је украјинског председника Володимира Зеленског уцењивао исплатом војне помоћи и да је, када је откривено шта ради, Трамп почео да опстурише истрагу.

Доналд Трамп (Фото: Јутјуб)

Зато траже да председник буде разрешен дужности. Истовремено, апелују да се високим званичницима Трампове администрације, који имају сазнања из прве руке, дозволи да сведоче.

Демократе на суђењу тврде да има још доказа које треба уврстити у поступак, али им лидер ребубликанске већине у Сенату Мич Меконел није дозволио да на почетку суђења доводе нове сведоке.

“Прва ствар коју су грађани могли да виде у овом процесу јесу републикански сенатори који гласају против фер суђења са релевантним доказима. Ово суђење је од почетка у сенци непоштења”, рекао је лидер демократа Чак Шумер.

Мич Меконел каже да ће се о сведоцима расправљати тек када обе стране буду изнеле своје аргументе. И то би могло да се заврши по вољи већине Американаца који желе сведоке.

“Он схвата да ово изгледа као лажно суђење, да јавност на то не гледа благонаклоно и да би партији то могло да наштети на изборима у новембру. Значи, хоће да ово изгледа као суђење, да обе стране изнесу аргументе, да сенатори постављају питања. Али, неће да суђење траје вечно и жели да пресуда Трампу буде ослобађајућа”, оцењуе Дарел Вест са Института Брукингс.

Упркос маратоснком изношењу демократских аргумената, малобројни су променили мишљење.

“Када председников тим почне да износи аргументе, динамика ће се променити. Нјихову страну још нисмо чули. Једва чекам да видим шта ће се догодити и имам осећај да ће изношење њихове верзије све променити”, каже републикански сенатор Мајк Браун.

Трампови адвокати почињу са изношењем одбране у суботу. Председникови савезници већ оптужују демократе да користе процес опозива како би добиле политичке поене.

“Спремни су да униште институцију председника само да би склонили Доналда Трампа”, каже републикански сенатор Линдзи Грејем.

Демократе имају још четвртак и петак да изнесу своје аргументе, док се борба око сведока наставља – питање је да ли би републиканци дозволили сведоке ако би заузврат сведочио и Джо Бајден.

“Суђење не служи да се тргује сведоцима. Желе ово да искористе да блате Бајдена. То није сврха суђења и сенаторима не треба дозволити да тако злоупотребе процес”, каже водећи демократа у тиму из Представничког дома Адам Шиф.

Ако Меконел не промени свој став или се не постигне договор - ово би могло да буде прво суђење председнику у Сенату без сведока.

Прочитајте ОВДЕ којим руским оружјем су одушевљени Американци.

Извор: Глас Америке

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА