Најновије

ДАЧИЋ: Америка да не лобира за признања Косова!

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић прокоментарисао је захтев Ричарда Гренела о кампањи за повлачење признања Косова коју Србија води.

Дачић (Фото: Министарство спољњих послова)

Наиме, после састанка са Хашимом Тачијем и Аљбином Куртијем, мандатаром за састав приштинске владе, Ричард Гренел је рекао да је од Приштине тражио да укине таксе, док ће Београду саопштити шта тражи од наше државе.

- Мора бити заустављена кампања за повлачење признања коју води Србија - рекао је Гренел.

Ивица Дачић каже да се нада да овакав Гренелов захтев значи да ће представници САД престати да пред сваку седницу у УН позивају чланице да признају Косово.

- Председник Вучић је то јасно дефинисао, он је рекао да смо ми спремни на преговоре, али да то подразумева мораторијум са свих страна, а не да само Србија треба да престане да ради на заштити својих националних интереса - поручио је шеф дипломатије.

Министар истиче да је Америка променила став, да је промењен њихов приступ, који је раније, док су на челу САД били Бил Клинтон и Барак Обама, био дефинисан тако да Србија мора да прихвати независност Косова.

- Сада је ситуација другачија, они дају простор за постизање компромиса, односно отварају могућност за постизање компромиса и хоће да учествују у томе на конструктиван начин, не вршећи притисак само на Београд, као раније - казао је Дачић.

Додао је да сматра да притисак на Приштину треба да буде много јачи да би они укинули таксе и ту би помоћ САД била најкориснија.

Москва негира планове за признање турског дела Кипра. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА