Најновије

ДАЧИЋ НАЈАВЉУЈЕ: Имамо одговор на потезе из Подгорице

Сусрет председника Србије и Црне Горе Александра Вучића и Мила Ђукановића у Јерусалиму није помакао са мртве тачке сукоб у вези са применом спорног црногорског Закона о слободи вероисповести. Као одговор на потезе Подгорице у вези са овим прописом, шеф дипломатије Ивица Дачић најавио је да ће Београд убудуће одговарати реципрочним мерама.

Дачић (Фото: Јутјуб)

Дачић је на седници скупштинског Одбора за спољне послове одбацио као "апсолутну неистину" наводе власти у Подгорици да Србија подрива стабилност Црне Горе:

- То је мантра да се за проблеме увек оптужују Београд и великосрпски национализам, што је апсолутно нетачно. Србија се понашала конструктивно. Ми смо спремни за сваку врсту дијалога, желимо добре односе са Црном Гором.

Наводећи да се на попису 2011. године, 29 одсто становника Црне Горе изјаснило као Срби, Дачић је казао да је много мањи број њих запослен у администрацији те земље:

- Не могу да наброје ниједног Србина који има неку функцију. Према њиховим подацима, у администрацији ради тек пет до осам одсто Срба.

Претходно, Вучић је говорећи о сусрету са Ђукановићем казао да је једино око чега су се њих двојица сложила у вези са спорним законом, којим се Црној Гори даје могућност да на себе укњижи имовину СПЦ, то да никоме није потребан сукоб и да се тензије морају спустити:

- Личним ауторитетом, који није тако мали, желим да на паметан начин учиним позицију српског народа у Црној Гори бољом, уз поштовање СПЦ. Разуме се да је разговор био тежак, када двојица људи не могу да се усагласе у вези са кључним питањима о Србима и СПЦ у Црној Гори. Али нисам ни изабран да бих водио лаке разговоре. О свему сам више пута разговарао са патријархом Иринејом и договорили смо се како да наступамо.

Коментаришући наводе саветника некадашњег председника Србије Бориса Тадића, Млађана Ђорђевића, да је "притисак на СПЦ и митрополита Амфилохија заједнички подухват Ђукановића и Вучића", Вучић је казао да му Амфилохије "није трн у оку":

- На политичке бесмислице "јао, договорио се са Ђукановићем" нећу да одговарам, то је тако глупо да немам речи. Нећу да шаљем тенкове, него ћемо да разговарамо.

И из Ђукановићевог кабинета су саопштили да су позиције двојице председника по питању Закона о слободи вероисповести веома удаљене и да нема заједничког става, "што не значи да не треба наставити разговоре и о овој теми, као и о свим другим које су битне за међусобне односе". Поручили су и да две земље везују заједнички европски циљеви и да је томе посвећен део разговора.

У међувремену, у Црној Гори се настављају протести верника СПЦ. Јуче је, после девет сати молитвеног хода по цичи зими, литија од неколико стотина људи прешла пут од манастира Блишкова, преко Павиног Поља до 50 километара удаљене Цркве Светих апостола Петра и Павла у Бијелом Пољу.

- Дивим се овим људима, који достојанствено чувају своју веру и светиње. Ту су људи из Павиног Поља, Томашева, вредни домаћини из Гранчарева, наше свештенство... Мали и велики, здрави и болесни - рекао је за "Новости" јереј Зоран Бубања, који је предводио литију.

Руска и сиријска авијација уништавају базе џихадиста широм Алепа! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА