Најновије

НИСУ НИМАЛО НАИВНИ! Турска почела озбиљну модернизацију тенкова: Ево шта је моћи Леопард и Сабра!

Турска ради на развоју своје националне индустрије и поновним опремањем својих оружаних снага савременом војном технологијом. Вредност пројеката у овој области процењује се на око 77 милијарди долара. Анкара посебну пажњу посвећује модернизацији и развоју своје тенковске флоте. Тренутно, Турска има преко 3.000 главних бојних тенкова (МБТ), од којих су најспособнији 339 Леопард-2А4 и 170 М60Т Мк2 'Сабра'. Опремљени су савременим системима за управљање пуцњевима и НАТО стандардним 120 мм топовима.

Турски тенк Сабра (Фото: Јутјуб)

Сабра, позната у турском сервису као М60Т, изузетно је модернизована верзија америчке М60 Патон друге генерације МБТ. Надограђени пакет је развио израелски ИМИ систем за извоз у Турску. Варијанта Мк2, наручена према уговору из 2020. (688 милиона долара), укључује побољшани оклоп, посебно развијен глатк топ МГ253 120 мм, куполу М60 Патон типа М19 са митраљезом 12,8 мм М85, Knight (Витез) систем за управљање пуцањем компаније Елбит Системс, и МТУ Фридрихшафен мотор изграђен под лиценцом у Турској. Употребљени 60 мм минобацач испоручује израелски Солтам Лтд. Мк2 садржи одредбу за експлозивно реактивни оклоп. МБТ-ове су надоградили у другом турском центру за одржавање у сарадњи са Израелом. Сви системи, осим пакета оклопа, изграђени су под лиценцом са преносом технологије у Турској.

У фебруару 2018. године М60Т и Леопард 2А4 МБТ започели су добијање система активне заштите „Акор Пулат“, извозне варијанте система „Заслон-Л“, развијеног у Украјину, на основу преосталих совјетских технологија. За време операције Штит Еуфрата на северу Сирије (август 2016. - март 2017.), турска тенковска флота претрпела је значајне губитке од терориста ИД-а који су користили различито противтенковско наоружање, укључујући разне противтенковске ракете друге генерације. Турска војска је активно користила своје Леопард 2А4 МБТ током битке за Ал-Баб. До 10 њих је изгубљено. Током друге војне операције на северу Сирије, Операције Маслинова грана (јануар-март 2018.), турска војска је већ користила неке МБТ-ове опремљене системима активне заштите „Акор Пулат“. Његова ефикасност у стварним борбеним условима остаје нејасна за јавност, јер је Анкара прилагодила свој приступ и почела се ослањати на таласе бораца које подржавају ваздушне снаге, артиљерија и специјалне снаге. Много мање јединица турске војске опремљених МБТ-ом било је укључено у директне борбе.

Од јануара 2020. године, турска флота М60Т скоро је у потпуности исцрпила свој потенцијал модернизације и мало је вероватно да ће у будућности доживети значајне унапређења. Истовремено, програм модернизације Леопарда 2А4 договорен са Немачком заустављен је због дипломатских супротности између Анкаре и Берлина током операције против курдских оружаних снага у јануару 2018. Стога, Турска би се могла одлучити за алтернативни пакет модернизације који је предложио АСЕЛСАН А.С. корпорација - Леопард-2НГ. Кључна подручја побољшања укључују нове системе за управљање ватром и обавјештајним / бојним пољу, унапређену оптику, додатне балистичке заштите и модуле заштите од мина. Л55 пиштољ за главно дрво који је предложен уместо Л44 користи хоризонталне и вертикалне електричне погоне. Друга важна карактеристика је даљинско управљана станица за оружје САРП (Стабилизирана напредна платформа за даљинско оружје) са митраљезом или аутоматским бацачем граната и системом електро оптичких сензора АТС-40. Пакет за надоградњу повећао би тежину МБТ-а на 65т и омогућио јој да носи додатну муницију. АСЕЛСАН промо материјали тврде да ће надограђени МБТ-ови бити бољи од немачког Леопард 2А6 МБТ-а.

Програм Леопард-2НГ је такође користан као теренски тест за техничка решења која би се могла користити у будућем турском МБТ-у, Алтаи. На пример, модел Алтаи представљен 2018. године био је опремљен куполом сличном онима из Леопард-2НГ. Главни извођач радова за Алтаи је Отокар. Међутим, укључене су и друге турске компаније - АСЕЛСАН (подсистеми и систем за управљање ватром), МКЕК (главни систем оружја), Рокетсан (оклопни пакет), Хундаи Ротем (техничка подршка и помоћ).

Алтаи користи глатку пушку МКЕК-120, сличну немачкој Рх-120 / Л55. Овај пиштољ може да обезбеди почетну брзину оклопног пробоја тенка М829А2 од приближно 1.750 м / с. То повећава његову способност оклопа и тачност пуцања. За поређење, почетна брзина М829А2 са Л44 пиштољем је 1.660 м / с.

Октобра 2019. алтајска произвођачка компанија БМЦ најавила је да ће Алтаи ући у службу 2021. године и да ће у потпуности постати аутохтони до 2023. Неколико развојних прототипа Алтаја прошло је пробне радње и испитивања. Турски извори тврде да ће до 25025 алтајских МБТ-а ступити у службу турске војске до 2025. Серијска производња Алтајског МБТ-а повећаће борбену ефикасност турске војске и омогућити Анкари да наоружа своје копнене снаге модерним МБТ-ом без обзира на положај њени "западни савезници" према својој спољној политици. Ово ће бити још један доказ високог потенцијала турске националне одбрамбене индустрије која је током протекле деценије постигла неколико значајних пробоја.

Непрегледна колона тенкова стиже у Идлиб! Више о томе ОВДЕ!

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА