Најновије

САДА ЈЕ СВЕ ЈАСНО! Вилсон: Трампу лакше да решава питање Косова него Ирана

Скидам капу Гренелу за постизање договора о директном лету између Београда и Приштине, изјавио је извршни потпредседник Атлантског савета Дејмон Вилсон.

Дејмон Вилсон (Фото: Јутјуб)

Он је додао да Трампова администрација жели да види резулат на пољу спољне политике и да су Северна Кореја, Иран и Венецуела тешка питања, док ће на Западном Балкану пре постићи успех.

Председник Вучић рекао је да Америка има велики ентузијазам када је реч о дијалогу Београда и Приштине и да је то сјајно и добро, али и да није лако. Шта може Америка да уради да то олакша?

идите, ништа овде није лако, да је ово лако ми бисмо то давно урадили. Ово је тежак посао. Тежак за Београд, тежак за Приштину, Европску унију и САД. Заиста ми је драго због новог договора и активног укључивања Америке у постизање тог договора. Драго ми је да се усред тешке политичке ситуације, људи фокусирају на нешто што је тако прагматично, конкретно, што може да има утицаја на привреду и људе и има непосредан стратешки утицај.

Амбасадор Гренел је изјавио у Београду да му председник Трамп неће дозволити да задржи место посредника, ако не постигне неки напредак. Мислите ли да Гренел или било ко може да приближи стране у дијалогу и да омогући да тзв. Косово укине таксе, а да Србија прекине кампању против признања тзв. Косова?

Прво, скидам капу амбасадору Гренелу што је врло тихо и дипломатски довео до овог споразума. Мислим да је веома значајно да се дошло до тог споразума у моменту када је пре свега, политика променљива. Чињеница да се дошло до споразума који је тако прагматичан и показује свима да постоји воља и да постоји могућност. Мислим да залагање амбасадора Гренела показује активно америчко учешће. Много тога се дешава у свету, и Трампова администрација има много посла. Много тога треба да уради амбасадор у Немачкој. Веома је важно да, усред све те буке, имамо напредак у америчком ангажману. На томе ради амбасадор у Берлину, Метју Палмер у Стејт департменту, секретар Мајк Помпео, који је био домаћин састанка прошле године председнику Вучићу у Њујорку и сад је било сусрета у Давосу. То је оно што ми желимо да видимо као део америчког ангажмана, да би се одржао позитиван тренд напретка у региону.

Тзв. Косово је без владе неколико месеци. Коме треба да се обрати Америка да би се укинуле таксе и ко може заиста да обави тај посао?

Видите, то је компликовано, јер су демократије компликоване. У суштини је добра ствар што треба да прођемо кроз тај процес у земљи као што је тзв. Косово, јер је то заиста једно изванредно сведочанство о демократским навикама и сарадњи, које су се брзо развиле на тзв. Косову. То је похвално. Ту је председник Тачи, мислим да ће ускоро доћи у Вашинтгон. Видели смо напредак у последњих пар дана, господину Куртију је дата одговорна улога. Требало је отприлике три месеца за то. Направиће се влада и биће другачија, имаће другачије актере. Имаћемо са ким да сарађујемо.

Мислим да је најбитније да се схвати да због политичке живахности, да тако кажем, у Приштини, ово неће бити само владин споразум, акт једног човека, партије или институције. Ово је велика ствар. Прагматичним корацима до нечега што је стратешко и историјски важно и захтева виши степен разумевања широм политичког спектра, међу странкама које се не слажу, међу политичарима, који су се између себе борили на изборима. Захтеваће широк компромис на Косову, што споразум чини још компликованијим. Исто тако, ипак, то ће онда бити дугорочнији споразум, биће критикован, али ће бити усаглашен.

Неки косовски званичници изјавили су да ни директан лет неће бити изузет од такси на робу из Србије. Како онда то писмо о намерама представља корак напред ка нормализацији?

Пре свега то је могућност као нешто што је прагматично за привреду и грађане обе стране, да искористе лет од 25 минута уместо 5 сати вожње или преседања да се дође до ова два града. Имаћемо и даље проблема који су већи. Таксе су само симбол свега тога. Морамо да уважимо овај корак напред. Морамо да уважимо да постоји добра воља. Надам се да детаљи договора још могу да се уговарају и да ће да се оствари да имамо видну везу између Београда и Приштине. То нам даје нешто са чим може да се ради даље, није решење и не решава већи проблем.

Таксе остају огромна економска препрека. Нјих подржавају ограничене, највероватније корумпиране снаге са обе стране границе. То јача црно тржиште и оне који покушавају да варају, то је лоше за владавину права. То је лоше за владу у Београду и у Приштини. Сад морамо да дођемо до тачке где се томе треба одупрети. Таксе се могу укинути и онда се може даље озбиљно разговарати. Знате, морамо да решимо велике проблеме, али и да водимо озбиљан дијалог о напретку, о економском расту и развоју. Тренутно, таксе утичу на раст црног и корумпираног тржишта, а то баш не помаже много грађанима тзв. Косова и Србије.

Председник Трамп је твитовао о писму о намерама и рекао да је постигнуто нешто “за шта су сви говорили да не може да се уради”. Колико је то у сврси његове кампање за реизбор, или је то пак знак да је администрација заиста фокусирана на Балкан?

Не бих ишао тако далеко да кажем да има везе са његовом кампањом, није баш мамац за гласаче у Ајови. Иако, хвала богу, има много српских Американаца, много албанских и косовских Американаца који гласају, и тражи се и њихов глас, они гласају. Заиста не мислим да је то повод. Мислим да су кључне три ствари, колико знам. Прво, то је посвећеност САД да се ангажује у томе, чак и поред питања као што су Иран и процес опозива председника. Америка је велика земља и може да игра на неколико фронтова. И бићемо у игри, бићемо укључени, нећемо да оставимо вакуум на Западном Балкану. Имамо своју улогу и одиграћемо је.

Друго је то што администрација жели да види резулат. Није лако да имате велике победе на пољу спољне политике сада. Северна Кореја, Иран, Венецуела, то су заиста тешка питања. Ту нема брзих успеха, а админстрација заиста много ради на свему томе. Није лако ни забележити неки успех на Западном Балкану, али на Западном Балкану радимо са демократијама које стратешки желе да буду део Запада, које имају заједничку визију будућности региона као дела Европе. То нам даје материјал за рад. Изгледа тешко, али је релативно лако када поредите са Ираном, Северном Корејом, Венецуелом. Тако да, за администрацију која жели да постигне резултат, овде је питање – да ли можемо. Овде можемо да постигнемо резултат. Трећи разлог је прагматизам. Фокусирати се на привреду, економију, људе. Ту није питање идеологије, зашто се Америка ангажује на Косову или у Србији, него прагматизма, пословних прилика. Такву етику смо видели и код амбасадора Гренела.

Известилац Европског парламента за тзв. Косово, Виола вон Крамон-Таубадел питала је Гренела ко су “представници” Косова, будући да влада још није формирана”. "Била бих опрезна да не продајем ово као готову ствар, будући да овде у Приштини ништа није јасно", написала је она на свом Твитер профилу коментаришући писмо намере о успостављању авио-линије Београд-Приштина. Каква је улога Европљана у овом процесу и да ли је видите убудуће, чини се као да је нема?

Не недостаје ЕУ, Унија ће бити део онога што ће се десити на Западном Балкану. Прво, не треба сваки споразум да потпишу председник или премијер. Директор Еуро Wингс је део овог споразма и то је одлично и прагматично, пустите да институције раде и да привреда одигра улогу, цивилна авијација и правне државе. Да ли су нека од ових питања у суштини политичка? Наравно да јесу, али не мора све да буде на политичком нивоу. Пустимо да раде институције са агенцијама на мерама регулативе и граничним питањима. Да раде практичне ствари, нека раде свој посао. Много ми је драго да је директор Еуровингс био део овога, јер то уствари показује како могу да се покрену ствари.

ЕУ није у прикрајку, ЕУ је у центру ових збивања. Они су партнер САД. У суштини ми причамо о два народа који желе да буду део ЕУ, то је много моћно. И сама ЕУ је прошла кроз промене. Мислим да је то рецепт за успех, када САД и ЕУ имају координисане напоре и стратегију за споразум и подршку Београду и Приштини да постигну договор. Америка игра своју улогу, Европа своју. Успешно је само када су заједно.

Прочитајте ОВДЕ како је протекао састанак Вучића и Гренела.

Извор: Глас Америке

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА