Најновије

СЕВАЛЕ ВАРНИЦЕ! Вучић: Не прихватам знак једнакости између повлачења признања и приштинских такси! Гренел прети повлачењем Американаца

Председник Србије Александар Вучић рекао је после састанка са специјалним изаслаником председника САД Ричардом Гренелом да у односима Београда и Приштине нема лаких разговора али да је захвалан што је Гренел разумео које су потребе Србије.

Александар Вучић (Фото: Predsednik.rs)

Председник је навео да је са Гренелом имао веома добре разговоре који су се тицали пре свега унапређења стандарда људи који живе на овим просторима и боље економске повезаности у региону. 

Истакао је да у односима Београда и Приштине нема лаких тема и да, која год тема се покрене, увек се долази до политике. 

"Али сам захвалан Гренелу што је на рационалан начин, уз врло снажну агенду и велику жељу, разумео које су потребе Србије и шта је то што наши грађани желе", рекао је Вучић. 

Истакао је да је Гренелу изнео све проблеме од увођења такси на робу из централне Србије прецизирајући да је само у једној години изгубљено 435 милиона евра, што значи милион и 39 хиљада на дневном нивоу.  

Додао је да су српске компаније у потпуности изопштене са косовског тржишта, пре свега у прехрамбеној индустрији али и друге.  

"Такође, ми смо због тога платили цену укупне унутрашње трговине унутар Цефте, што је нанело штету и људима у Приштини и нама", рекао је Вучић. 

Разговори о питањима која не иду на штету никоме 

Вучић је истакао да је  захвалан Гренелу јер је добро разумео колико је важно да се у савременом свету праве договори и превазилазе баријере.

Подсетио је и како се амерички председник Доналд Трамп борио за договор са Кином, иако су ти односи, како је рекао, неупоредиви.

Истакао је разговоре о инфраструктурном повезивању са Приштином, напомињући да је српска страна спремна за изградњу ауто-пута.

Такође, говорили су и о успостављању железничке линије између Београда и Приштине.

"Ја сам рекао да је зато од изузетног значаја да се укину таксе, јер је бесмислено да имате железнички саобраћај без робе", рекао је Вучић.

Када је реч о Гренеловим порукама које су се чуле и из Приштине, а тичу се кампање за повлачење признања Косова, Вучић је истакао да је Београд нудио Приштини договор да се направи пауза у захтевима за чланство у међународним организацијама и за признање, као и у кампањи за повлачење признања. Међутим, истиче да Приштина својевремено то није прихватила.

Истакао је да не прихвата знак једнакости између повлачења признања и приштинских такси.

Било је речи и о другим темама у вези са односима са Приштином, а председник је истакао да ће се Гренел већ у понедељак састати са експертима за железницу и путеве и да ће се наставити блиска сарадња по питањима која не иду на штету никоме.

Отворен позив Трампу

Вучић се захвалио америчком председнику Доналду Трампу на великој пажњи коју је посветио Србији и навео да је то веома важно.

"Желим јавно да кажем да Трамп има отворен позив да посети Србију. Нигде у Европи га неће дочекати такво гостопримство као овде и то је ствар коју као озбиљан човек гарантујем", навео је председник.

Четири корака до авио-линије 

Говорећи о успостављању авио-линије између Београда и Приштине, Вучић је рекао да је ту потребно предузети неколико корака.

Први је успостављање контакта између Директората за цивилно ваздухопловство, други је прављење споразума, трећи лекс специјалис и четврти - споразум са Луфтханзом.

Додао је да ће се на сличан начин, само са другачијим актерима, поступати у случају железничког саобраћаја, што је истакао као веома важно за српски народ.

Вучић је рекао да ни пред Гренелом не крије да је значајно да се све то уради због Срба и подсетио да само у Грачаници живи око 20.000 Срба, тако да не треба наглашавити колико би њима то значило.

Желимо развијенију инфраструктуру и снажније трговинске односе", рекао је председник.

Гренел: Ту сам због повезивања, немам велику агенду

Ричард Гренел је поручио да је лепо вратити се у Београд и пренео је поздраве америчког председника.

Истакао је да је Трамп поносан на америчку привреду и да је узбуђен због разних тема у америчкој економији, а највише је поносан када је реч о дерегулационој кампањи.

Навео је да је потребно да Влада не смета већ да пружа подршку привреди.

"Влада не ствара богатство, то ради приватни сектор. Ми смо ту да помогнемо са фокусом на економију а политику остављмо вама", рекао је Гренел.

Истакао је да је дошао због повезивања и да нема велику агенду.

"Желим да вас подржим и помогнем да ваше привреде расту", додао је.

Рекао је и да кампања повлачења признања тзв. Косова мора да се обустави и да је потребно концентрисати се на привреду. Такође, поручио је да је потребно да се укину таксе, што ће створити нормалнију ситуацију.

Прочитајте ОВДЕ шта је Ивица Дачић поручио Американцима.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА