Најновије

КОН: Бесмислене су спекулације да је корона вирус створен у лабораторији! (ВИДЕО)

Начелник Јединице за заразне болести Градског завода за јавно здравље, епидемиолог др Предраг Кон, изјавио је у Новом дану ТВ Н1 да подаци које тренутно имамо о корона вирусу који се појавио у Кини још не дају праву слику коју ћемо моћи да имамо тек за неколико месеци. Што се тиче саме опасности, Кон је истакао да је она далеко нижа него код грипа, јер је потенцијал преношења вируса далеко нижи.

Предраг Кон (Фото: Јутјуб)

Кон је подсетио је корона вирус опште познат вирус већ пола века, и да се нпр. 2002. појавио као САРС, а 2012. као МЕРС, што, према његовим речима, "показује да он може да се повамприи да изазове крајње озбиљна обољења са смртним исходом".

"Ово што се сад дешава и што сад пратимо, још то нису стварни подаци, то ће време прочистити, та смртност би могла да буде, како сада изгледа, око два одсто, вероватно још и нижа. Што се тиче саме опасности, далеко је нижа него код грипа, јер је потенцијал преношења вируса далеко нижи", истакао је Кон.

Суштина је, како је рекао, да се у Кини све заврши, јер би Кина требало да заврши посао за читав свет и зато су тамо уведене драстичне мере.

"Ми остали смо у ситуацији да пратимо и да развијемо систем правоврменеог откривања и одмах лечења оних који су евентуално допутовали из Кине", објасни је он.

Навео је да је у Србији досад забележен само један сумњив случај код једног кинеског држављанина, али да је анализама на Инфективној клиници утврђено да је реч само о респираторној инфекцији.

Како је објаснио, постоји већ утврђена процедура за путнике који долазе из заражених подручја.

"Сви путници се информишу, даје им се саопштење, кратко упутство како да се понашајау уколико се јави нека респираторна тегоба. Прво сама информација је јако важна, за путнике је важно да у периоду од две недеље воде рачуна о свом здравственом стању, и ако имају било какву повишену температуру са респираторним тегобама да се јаве на Инфективну клинику", казао је Кон.

За актуелни корона вирус се још не зна прецизно период инкубације, али је Кон подсетио да је код САРС-а то било до две недеље.

Што се вакцине тиче, Кон је рекао да за корона вирус још увек нема адекватне вакцине која се масовно користи.

"Потребно је минимум шест месеци, чак и да имате готову технологију да се тај вирус умртви и припреми. Дакле, треба намање шест месеци до годину дана", навео је Кон.

Истакао је и да су спекулације везане за то да је корона вирус створен лабараторијски потпуно бесмислене, јер би то био превише једноставан одговор на огромна питања шта се заиста дешава у природи да се ови вируси појављају.

Навео је да се нпр. вирус грипа непрекидно мења, и да кроз сваку једнику кроз коју прође, добија неку измену, тако да је прича о томе да се вируси лабараторијски креирају бесмислена у односу на стварне ситуације.

Засад је код корона вируса доказано преношење са човека на човека у мањим кластерима, односно породицама, односно да као и код САРС-а или МЕРС-а, углавном подразумева неки блиски контакт, што је, према Коновим речима, далеко боље него да се капљично шири као грип.

Додао је и да са досадашњим сазнањима о корона вирусу, није могуће да се он пренесе преко робе која се увози из Кине.

"Увек човек може да се огради, али те промене нису толико брзе као код инфуленце која је драматично измењив вирус", казао је Кон.

У Србији засад нема корона вируса, али зато јесмо у сезони респиратнорних инфекција и стога Кон хроничним болесницима саветује да избегавају веће скупове, а онима који су заражени да избегавају посете малој деци и старијим особама, поготово хрончним болесницима, а нарочито онима који су на цитостатичној терапији.

Објаснио је и да повишена спољна температура нема никакав утицај на ширење вируса, јер вирус не преживљава у спољашњој средини, већ је његово место живота сам човек.

Од контакта зависи колико ће вирус живи, а пошто смо зими у затвореном простору и имамо више контаката, онда се епидемије вируса јављају зими, појаснио је Кон.

Прочитајте ОВДЕ   да ли је коронавирус пуштен због Кине?

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА