Најновије

МИЛОГОРЦИМА СМЕТАЈУ ЛИТИЈЕ! МИРАШ ДЕДЕИЋ ОТИМА ЦРКВЕ И МАНАСТИРЕ: Милов распоп тврди да српске светиње припадају црногорској држави?!

“Литије Српске православне цркве у Црној Гори имају искључиво политичку сврху и умотане су у партијску и антицрногорску иконографију и поруке које не позивају на мир, већ траже нестанак Црне Горе као суверене државе”, оцењено је из канонски непризнате Црногорске православне цркве.

Манастир Острог (Фото: Јутјуб)

Из тзв. ЦПЦ наводе да се, иако се литије одржавају по правилу само поводом великих хришћанских празника, сада организују и у непразничне дане, чиме, како су оценили, "СПЦ доказује свој стварни политички карактер и циљ, потврђујући се као политичка организација чији је главни и једини задатак поништење независности Црне Горе и стварање Велике Србије".

Како су истакли из канонски непризнате ЦПЦ, "СПЦ у Црној Гори врши литије искључиво у политичке сврхе, умотане у партијску и антицрногорску иконографију и поруке које не позивају на мир, суживот, слогу, праштање и љубав, већ траже смену суверенистичке власти и нестанак Црне Горе као суверене државе".

"Умјсто хришћанских порука, учесници литија по Црној Гори са увезеним свештенством, који углавном нису држављани Црне Горе, говоре да ће својим животима бранити српске светиње, иако знају да црквена имовина не припада СПЦ, већ држави Црној Гори", додаје се.

Из канонски непризанте Црногорске православне цркве истакли су да су литије молитвена, свечана, саборна поворка верника предвођена свештеницима са крстовима, заставама, иконама и другим црквеним обележјима, која се одржава као искључиво црквени чин молитвеног обреда поводом великих хришчанских празника.

Прем речима ЦПЦ, у независној Црној Гори до 1918. литије су одржаване искључиво око цркава и манастира, углавном о Божићу и Васкрсу.

"Литија никада није одржана на улицама црногорских градова и села, јер би тиме изгубила свој смисао искључиво црквене молитве. СПЦ је литијама дала јавни, првенствено политички карактер, злоупотребљавајући богослужбенст овог црквеног обреда", закључили су из канонски непризанте ЦПЦ.

Прочитајте ОВДЕ како су данас прошли литије и молебани у Црној Гори.

Извор: РТЦГ/РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА