Најновије

ТРАМП ОКРЕЋЕ НИШАН КА ЕВРОПИ: Нове мере погодиће сваког Американца!

Након напретка у трговинским преговорима с Мексиком, Канадом и Кином, председник САД Доналд Трамп намерава да изнуди уступке и од Европе, пише "Форејн полиси".

Доналд Трамп (Фото: ria. ru)

Ипак, у Европи су оптимистични, наводи лист, указујући на то да би нове царине могле да ударе на обичне Американце.

На Светском економском форуму у Давосу, након краћег "пријатељског" разговора с председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, амерички лидер је поново запретио да ће увести царине на аутомобиле из ЕУ. Претњу да ц́е казнити Европу уколико не буде закључен споразум под условима које диктира Вашингтон, касније је поновио и амерички министар финансија Стивен Мнучин.

Ове седмице Трамп се пожалио да се Светска трговинска организација неправедно односи према САД и да је то донело корист земљама у развоју, као што су Кина и Индија. Амерички председник је рекао да је потребна велика реформа те организације и поново прозвао Европу која је, према његовим речима, створила трговинске баријере које су "горе него у Кини".

"Европска унија је покушала да добије на времену, а Вашингтон се усредсредио на Пекинг, али сада смо уочи председничких избора у САД на реду ми", сматра експерт за трговину с париског Института "Жак Делор" Елвир Фабри.

Ипак, како наводи лист, постоји низ разлика између Европске уније и Кине, а то је пре свега чињеница да је ЕУ деценијама била амерички савезник, а Кина конкурент у развоју.

За разлику од ситуације с Кином, сукоб с Европом је, како пише лист, заснован на "исфабрикованим разлозима заштите националне безбедности".

Притом се трговински рат с Кином готово уопште није одразио на америчке потрошаче, док ц́е се увођење царина на увоз европских аутомобила и аутомобилских делова у размери од 25 одсто негативно одразити и на потрошаче и на произвођаче у САД.

"Основно оружје Трампа су порези на аутомобиле. То ће тако озбиљно утицати на сваког Американца, да не верујем да је Трамп способан да плати такву цену уочи избора", наводи Фабри у разговору за "Форејн полиси".

Без обзира на претње америчког лидера, Европа гледа у будућност с извесним оптимизмом, бирајући "помирљиви тон". Председник Француске Емануел Макрон сложио се да укине дигитални порез за америчке компаније док обе стране не буду пронашле решење.

Европа би могла добро да дође Сједињеним Америчким Државама за подстицање Кине на озбиљније уступке у трговинском рату, што би отворило могућности за проширење трансатлантске сарадње, наводи Фабри. Ипак, у случају да Трамп не буде задовољан подршком ЕУ, Брисел чека "немирна година", закључује експерт.

Прочитајте ОВДЕ    зашто су Амери у паници.

Извор: rs. sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА