Најновије

СОРОШ ЗАПРЕТИО: Срушићу Трампа и Сија и дајем милијарду долара за то! Свет би био лепше место без њих

Амерички инвеститор и милијардер Џорџ Сорош (89) најавио је да ће донирати милијарду долара универзитетима како би се ојачала демократија у борби против ауторитарних лидера у САД и Кини Доналда Трампа и Си Ђинпинга.

Сорош (Фото: Јутјуб)

Он је оштро напао двојицу председника у свом редовном годишњем обраћању на Светском економском форуму у Давосу.

Отворено друштво

Сорош, који је тежак 8,3 милијарде долара, упозорио је на растућу опасност од популизма и климатских промена, обећавши да ће новом глобалном универзитету донирати милијарду долара за борбу против нетолеранције. Он је поручио да жели да повеже постојеће универзитете широм света:

- Доналд Трамп је преварант и нарцис који крши границе америчког устава. Председник Кине Си Ђинпинг користи модерну технологију како би проширио тоталну контролу међу грађанима. Свет би био много лепше место да њих двојица нису на власти - рекао је Сорош.

Милијардер, који је један од највећих донатора Демократске странке у САД, истакао је да су Пекинг и Вашингтон највећа претња отвореним друштвима: 

- Оба лидера покушавају да прошире своју моћ и ван уставних овлашћења. Трамп је спреман да жртвује националне интересе за рачун свог личног богаћења и учиниће практично све што може да освоји други мандат. Насупрот њему, Си је решен да искористи Трампове слабости и вештачку интелигенцију да контролише сопствени народ.

Сорош, који је преживео Холокауст захваљујући томе што је кривотворио документа, постао је познат широм света, након што је на берзи шпекулативним акцијама успео да обори вредност британске фунте и у дану заради милијарду долара. Он је уложио више десетина милијарди долара у ширење либералних демократских вредности.

Сукоб с Орбаном

Због сукоба с Виктором Орбаном био је приморан да затвори свој универзитет основан у Мађарској још давне 1971. - Глобална мрежа универзитета биће најважнији пројекат мог живота и требало би да буде покренута док сам ја још жив - рекао је Сорош.

Инвеститор је критиковао и индијског премијера Нарендру Модија, рекавши да он уводи казнене мере у Кашмиру, полуаутономној области с већинским муслиманским становништвом и прети да остави милионе муслимана без држављанства.  

Тужилац Адам Шиф тврди: Путин захваљује богу због Трампа

Демократа Адам Шиф, главни тужилац у Сенату против Доналда Трампа у процесу опозива, изјавио је да је председник САД свог руског колегу Путина учинио верником јер овај захваљује богу због тога што нико више не прича о руском мешању у америчке изборе, већ о Трамповом мешању у ситуацију у Украјини. 

- Путин мора да је рекао: „Хвала богу, нико нас више не оптужује за мешање у америчке изборе, сада сви говоре о Украјини“ - тврди Шиф. - Американци заслужују председника на кога могу да се ослоне, који ће њихове интересе ставити на прво место.

Да би Трамп био опозван у Сенату, где већину имају републиканци, за то мора да гласа две трећине сенатора.

Ђукановић полудео, уводи ванредно стање уз помоћ НАТО-а! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА