Најновије

Шта хрватска влада каже о холокаусту, Аушвицу и Јасеновцу?

На Међународни дан сећања на жртве холокауста хрватска влада се придружила обележавању 75. годишњице ослобођења највећег нацистичког логора Аушвиц-Биркенауа

Хрватска (Фото: Јутјуб)

Хрватска влада је послала поруку да се тога дана треба присетити и злогласног усташког логора Јасеновац, у којем су, како се наводи, убијене хиљаде припадника јеврејских и других народа, као и хрватских антифашиста и демократа.

"Као што је трагедија нацистичког логора Аушвиц-Биркенау прекретница у нашој заједничкој европској историји и као што је сећање на ту трагедију део европског идентитета, тако је и Јасеновац болан и трагичан део хрватске историје, а трајни спомен и оштра осуда тог злочина део су наше културе сећања и залог наше европске будућности", наводи се у саопштењу хрватске владе.

Наводи се да милиони жртава холокауста трајна су опомена човечанству на катастрофалне последице злочиначких идеологија расизма и антисемитизма, али и обвеза садашњим и будућим генерацијама да граде друштво у којем нема места искључивости, нетолеранцији и насиљу.

"Дужну почаст жртвама холокауста, страшном геноциду у којем је убијено око шест милона Јевреја, одајемо и сваком приликом када као појединци или као заједница устанемо против било којег облика дискриминације и заузмемо се за вредности равноправности и дијалога", стоји у саопштењу.

Подсетивши са пример 117 хрватских Праведника који су, како се наводи, изложили властите животе да би спашавали своје суграђане јеврејске вере, влада указује да свест и образовање младих о историјским страхотама , а посебно о холокаусту, кључно је за разумевање узрока и последица најболнијих догађаја у европској и светској историји.

Наводе и да је негирање злочина негирање човека и његове људскости.

"То је и негирање свих европских вредности и темељних људских права. Неизрецива бол Аушвица и многих других нацистичких логора обвезују нас да се сваким таквим покушајима снажно одупремо", поручено је из хрватске владе.

Срушићу Трампа и Сија и дајем милијарду долара за то! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА