Најновије

ОГЛАСИО СЕ СТЕФАНОВИЋ ПОСЛЕ ХИТНОГ САСТАНКА СА ВУЧИЋЕМ: Заштитићемо интересе српског народа у Црној Гори!

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је после састанка који је синоћ сазвао председник Александар Вучић са људима задуженим за безбедност да је најважније очувати мир и стабилност у региону.

Небојша Стефановић (Фото: Јутјуб)

Небојша Стефановић је навео да је једна од тема састанка била ситуација у Црној Гори.

Истакао је да нико није срећан због ескалације насиља и јучерашњих дешавања у Подгорици.

"Имали смо забринутост да је насиље настало из етничких разлога. Хоћемо да разговарамо са властима у Црној Гори у циљу да се спусте тензије", навео је Стефановић и поручио да је то приоритет.

Рекао је и да је председник Србије на састанку са људима задуженим за безбедност био забринут због уринирања на српску тробојку и изостанка реакције црногорских власти.

Како је рекао, Александар Вучић ће у наредним данима разговарати са председниом Црне Горе милом Ђукановићем у циљу спуштања тензија.

Разговори са партнерским службама 

На питање да ли су тачни да је БИА тражила снимке после навода да је младић у Подгорици нападнут након што је подигао три прста, министар је рекао да не може да говори о стварима које ће предузимати службе али да ће се све учинити да се сачува стабилност.  

"Увек ћемо да разговарамо са партнерским службама у циљу заштите српског народа и смиривања свих тензија", додао је уз напомену да не може да говори о конкретним мерама. 

На питање да ли је српски народ у Црној Гори безбедан, Стефановић је рекао да не би улази у квалификације без сагледавња целе ситуације.

"Не можемо да кажемо да смо задовољни како се ситуација развија ако постоји и једна поломљена глава, инцидент, насиље, онакве ситуације у којима постоји превише страсти против неког ко је Србин, ко покаже три прста или има тробојку. Мора да се ради да би се направио напредак и да се спусте страсти", истакао је Стефановић.  

Подсећа да је председник Вучић говорио на неколико форума, и на своју штету у смислу политичких поена, али је указао да се не може увек размишљати о томе шта би највећи број људи желео, већ је потребно радити у општем интересу. 

"Некада људи не разумеју зашто морате да спуштате тензије", рекао је министар.  

Интерес – економско јачање 

Истакао је да је председнику највећи интерес да заштити српски народ у региону и да се економски ојача земља, јер само економски јака Србија може да да пружи помоћ.  

Поручио је да су реакције Србије озбиљне и да Београд жели спуштање тензија.  

"Показали смо потпуно немешање у унутрашње ствари друге државе али не можете некад, макар људски, да не реагујете кад видите да се дешаа насиље над неким", навео је Стефановић.  

Осврћући се на јучерашњи инцидент, рекао је да се чекају званичне информације јер је могуће да је етнички мотивисан.

Рекао је и да је некима у региону најлакше да кажу да је Србија крива за све, а ради се о њиховим унутрашњим недаћама.  

Не уређује држава како ће неко да се моли 

Поводом изјаве Мила Ђукановић да се верске слободе грађана злоупотребљавају, Стефановић је рекао да не жели да улази у односе државе и цркве, нарочито у другој држави, али је поручио да је нормално да држава не уређује како ће неко да се моли богу и да поштује веру и традицију.  

Поавља да су разговори потребни и да очекује да ће Алекандар Вучић веома брзо разговарати са Милом Ђукановићем. 

Стефановић је додао да Србија увек говори да је у региону најважније очувати мир и стабилност.

Подсећа и да је, када је Вучић говорио о доласку инвеститора, истицао да је важно да немамо инциденте јер инвеститори, када виде то у једној зељи региона, почну да размишљају да ли је добро да долазе у тај регион.

Најавио је и да ће Вучић у наредном периоду имати више различитих посета а сутра ће ићи у Дрвар и Мркоњић град, да покаже бригу за сународнике ван граница Србије.

Прочитајте ОВДЕ зашто Вучић ћути док бију српску омладину у Црној Гори.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА