Најновије

ОТКРИВЕН ТРАМПОВ "СПОРАЗУМ ВЕКА": Амерички председник хоће да купи велики комад територије, али на ово није рачунао!

План за Блиски исток који ће данас представити Доналд Трамп у изради је већ три године, а на челу "експедиције" налази се зет америчког председника, Џаред Кушнер.

Трамп (Фото: flickr. com)

Сукоб Израелаца и Палестинаца траје већ деценијама, а гледано кроз историју ради се о једном од најдужих конфликата, који траје вековима.

Израелски премијер Бенџамин Нетањаху и његов актуелни ривал, Бени Ганц, састали су се у понедељак са Трампом како би међу првима чули шта је то смислио за такозвани мировни споразум.

Међутим, лидери Палестине, који су раније његов план окарактерисали као "унапред мртвим", нису ни били позвани у Белу кућу, где се одређује њихова судбина.

Иако ништа није званично потврђено, западни медији увелико брује о детаљима споразума, а у петак су га у израелским вестима описали као "најдарежљивију понуду која је икада понуђена Израелу".

Како су поједини медији навели, споразумом би Израел анексирао буквално сва насеља у Западној обали, које су контролисали од 1967. године и шестодневног рата. Израел би добио пун суверенитет над Јерусалимом, и не би сносио последице за враћање палестинских избеглица. Ипак, сам Трамп је рекао да су то спекулације, с обзиром да једино он зна шта тачно планира.

Ипак, постоје и делови који се већ знају, а углавном се тичу економије. Током самита у Бахреину у јуну месецу, Кушнер је погурао план да се оформи фонд вредам 50 милијарди долара за изградњу инфраструктуре, бизниса и инвестиције у туризам, којим би се појачала економија Палестине, као и околних арапских земаља.

Међутим, тамошњи лидери нису баш одушевљени идеом да дају своју територију за амерички новац. Тако су Палестинци бојкотовали самит у јуну, док је палестински дипломата Хусам Зомлот за "Тајм" рекао да се ради о завереничкој теорији створеној да дозволи Израелу анексију територије.

Иако су се Јордан, Египат, Саудијска Арабија и друге арапске земље сложиле да је потребан некакав споразум, ипак су послале тек минималне делегације у Бахреин.

Мило и Вучић намерно режирају инциденте! Ко се први одазове његово је масло. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА