Најновије

СКАНДАЛ ТРЕСЕ МОЋНУ ЕВРОПСКУ СИЛУ: Екстремисти у специјалним јединицама Бундесвера! Десничари створили "паралелну немачку војску"!

Против 550 немачких војника води се истрага због оптужби за десничарски екстремизам, а током 2019. забележено је 360 нових случајева. Посебно забрињава проценат осумњичених у Специјалним јединицама Бундесвера.

Припадници Специјалних јединица Бундесвера (Фото: Јутјуб)

Како је изјавио Кристоф Грам, шеф Контраобавештајне службе, приведено је 14 екстремиста, од тога осам екстремних десничара. Поред тога идентификовано је још 40 особа са, како је навео, “недостатком лојалности према немачком Уставу“.

Грам најављује да ће током 2020. године по први пут бити објављен извештај о раду Контраобавештајне службе. Управо то је недавно затражио повереник Бундестага за питања одбране Ханс-Петер Бартелс.

„Паралелна војска“?

Контраобавештајна служба тренутно ради на случајевима 20 осумњичених за десничарски екстремизам међу припадницима Специјалних јединица Бундесвера. Почетком прошле године било их је, иначе, упола мање. Број осумњичених у редовима КСК је, у односу на јачину састава односно број припадника, око пет пута већи него у остатку војске.

Грам је одбацио тврдње према којима у редовима Бундесвера постоји „паралелна војска“ или „војска којом се управља из сенке“. Индиције и трагови који воде ка екстремизму схватају се веома озбиљно и води се интензивна истрага, тврди Грам.

„Препознали смо екстремисте и људе с недостатком оданости и лојалности Уставу. Један број њих се међусобно познаје. Али оно што нисмо могли да пронађемо јесте постојање одлучне, циљане и можда чак и насилне групе која жели да елиминише нашу државу.“

Грам је такође подсетио и на случај немачког војника Франка А. Он се својевремено регистровао као избеглица из Сирије и, према речима главног државног тужиоца, планирао је да као такав изведе терористички напад. „То је био позив за буђење“, закључује Грам.



Прочитајте ОВДЕ како је Кина добила битку против Русије.

Извор: Дојче веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА