Најновије

"УРИНИРАО ПО ОБАМИНОМ КРЕВЕТУ": Експерт за шпијуназу разоткрио досије о везама Трампа и Русије

Један од водећих британских експерата за шпијунажу Најџел Вест био је унамљен да истражи досије из 2017. године о везама Доналда Трампа и Русије, чији је аутор његов пријатељ и обавештајац Кристофер Стил.

Владимир Путин и Доналд Трамп (Фото: kremlin.ru)

Вест је био прилично критичан и рекао да је Стилов документ "глупост", али поставља се питање зашто је било потребно три године да се ова прича појави, наводи "Раша тудеј".

Стил у извештају тврди да постоје присне везе између Трампа и Кремљина, што је убрзо ударило темељ "Русијагејту". Бројни стручњаци су се оглашавали и тврдили да је већина претпоставки у документу поткрепљено доказима, али то изгледа да није био случај, наводе светски медији.

Материјал је измишљен

Вест, који је 2017. унамљен да провери досије, истакао је да материјал измишљен, пише "Сандеј Тајмс". Оно што је привукло пажњу јесте што критика није дошла од стране неког непознатог стручњака, већ од човека који представља ауторитет када је реч о обавештајцима и шпијунажи. Чак и добро познаје Стила.

- Увек сам осећао велику дозу поштовања према Стилу. Због тога сам јако изненађен због неких основних грешака у досијеу, као што су третирање једног извора као стручњака за три потпуно одвојене области, или што је наведен руски конзулат у Мајамију, иако он не постоји - казао је Вест за "Раша тудеј".

Извор о коме је реч је менаџер у Риц-Карлтону у Москви, а затим је описан као експерт за сајбер-ратовање, а затим и стучњак за то како руски мигранти перу новац у Сједињеним Амерчким Државама.

Трамп, уринирање по кревету и проститутке

Те ствари, пак, 2017. године нису биле важне. Стил је тврдио да су руски обавештајци дошли у посед "незгодног" материјала по имену "компромат", који је садржао снимак како Трамп 2013. године у Риц-Карлтону био са проституткама и уринирао по истом кревету у ком је наводно раније спавао претходни председник САД, Барак Обама.

Чак је и тадашњи директор ФБИ Џим Коми описао досије као "неприкладан и непотврђен" када је сведочио у Конгресу. То га, међутим, није спречило да потпише пријаву за ФИСА налог, који су федералци користили док су шпијунирали Трампову кампању преко једног од његови саветника, Картера Пејџа.

Веровање о присним везама Трампа и Русије и даље је јако међу критичарима америчког председника, иако је "Русијагејт" имплодирао 2019. године после извештаја Роберта Милера и његовог сведочења.

Стил напао Вестову критику

Стилова компанија "Орбис Бусинесс Интеллигенце" огласио се саопштењем поводом Вестове анализе, рекавши да је она "врло спекулативна и политички мотивисана, пошто је финансирана од стране републиканске адвокатске фирме"

Како наводе руски медији, Стил је плаћен од стране компаније "Fusio GPS", која је клијент адвокатске фирме "Perkins Coie LLP" и истичу да је "све то учињено у име Демократског комитета, у току председничке кампање Хилари Клинтон".

Како Америка покушава да сачува преостале џихадисте у Сирији, сазнајте ОВДЕ!

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА