Најновије

ДА ЛИ ЈЕ ВАШИНГТОН УВАЛИО ХРВАТИМА НЕИСПРАВНЕ ХЕЛИКОПТЕРЕ? Мистерија пада "кајова вориора" (ФОТО/ВИДЕО)

У Хрватској круже многе незваничне информације и спекулације о узроцима пада хеликоптера "кајова вориор" у море. Надлежни најављују да ће помоћ у истрази тражити од САД. Извучени су делови олупине и црна кутија. Док се спроводи истрага, обустављени су сви летови хеликоптера "кајова вориор".

Хрватски хеликоптер "кајова вориор" (Фото: morh.hr)

Пад војног хеликоптера и погибија двојице пилота  изазвали су велику пажњу у Хрватској. Истрага је у току али је цео случај обавијен велом мистерије.

Покушај извлачења података с мобилних телефона?

Јутарњи наводи да ће се истражти и да ли су пилоти користили мобилне телефоне током лета и да ли је то утицало на њихову способност. Такође, покушаће да извуку неке податке са телефона, ако су успели да их извуку из мора.

Познато је да посада хеликоптера путем радио везе није пријављивала никакве проблеме током лета.

Томе додатно доприносе изјаве пилота који су били у другом хеликоптеру, 200 метара иза оног који се срушио.

Они су, наводно, рекли истражитељима да нису приметилу никакве неправилности пре трагедије и да се летелица само срушила у море.

Хрватски хеликоптер "кајова вориор" (Фото: morh.hr)

Шта је био задатак

Пилоти су обављали захтевни задатак бришућег лета изнад мора. То значи да хеликоптери лете од 30 до 100 метара изнад тла а да је брзина лета између 100 и 175 километара на сат.

У Приручнику америчке војске за обуку пилота на хеликоптеру ОХ-58Д наводи се да су за тај лет карактеритични недостаци визуелних сигнала, што може да изазове просторну дезоријентацију.

У случају лета изнад мора, пилоти се упозоравају да морају да се фокусирају на могуће препреке испред себе, попут плутајућих и лучких објеката.

Стручњаци упозоравају на "ефекат тла" 

Инжењер ваздухопловства и инструктор хеликоптерских посада Данијел Вуковић је рекао за Јутарњи да у лету на малим висинама на хеликоптер делује и такозвани ефекат тла, који се манифестује кроз аеродинамичку интеракцију хеликоптерског ротора и тла, приликом чега долази до другачије слике струјања ваздуха у односу на лет на већим висинама.

Како је то једноставније објаснио, пилот на таквим висинама осећа као да му хеликоптер лебди на ваздушном јастуку. Због тога би требало утврдити на којој тачно висини је хеликоптер летео, ко је то одобрио и да ли су урађене анализе свих ризика.

Наравно да ће се истражитељи фокусирати и на техничку исправност хеликоптера а могуће је да се у истрагу укључе и представници произвођача, америчке компаније "Бел".

Осим Хрватске и САД, у овом тренутку постоји око 100 таквих летелица у саставима ваздухопловстава Грчке и Туниса и, ако постоји некаква техничка неисправност, они се морају информисати о томе.

Хрватски хеликоптер "кајова вориор" (Фото: morh.hr)

Које су званичне информације 

У међувремену је командант хрватског војног ваздухопловства, генерал Михаел Крижанец одржао конференцију за штампу. Потврдио је да је контактирана компанија "Бел" од које су добили инструкције како да сачувају доказе о паду хеликоптера, преноси портал Индекс.

"Желимо да видимо која би то била институција у САД која би нам могла дати најадекватнију помоћ. Добили смо одређене инструкције како сачувати одређене доказе, како њима руковати и где их послати", рекао је Крижанец.

Како је додао, на истражитељском тиму, односно на главном војном ваздухопловном истражитељу је одлука када и где послати одређене материјалне доказе и из њих извући квалитетне анализе и информације.

Стручни истражни тим пронашао је црну кутију, која је на дну мора била више од 24 сата.

На челу Тима за истрагу пада хеликоптера је главни војни ваздухопловни истражитељ пуковник Марио Починок.

Он је рекао да је хеликоптер летео на висини бришућег лета, а то је по дефиницији од нула до 100 метара висине. Хеликоптер који је био у својству пратиоца био је између 150 и 200 метара иза хеликоптера који је пао.

"Неће бити лако, али мислимо да ћемо успети да реконструишемо цео догађај", рекао је Починок и додао како нема видеоснимака из тих хеликоптера.

Извучени делови олупине и црна кутија 

Иначе, на брод Хрватске ратне морнарице већ су извучена три дела олупине хеликоптера. Акција се наставља и очекује се да се сви делови хеликоптера извуку на површину.

Рониоци су јуче детектовали олупину и уочили тело пилота. Након тога је у координацији с полицијом договорена акција ронилаца који су обавили увиђај, евидентирали доказе и извукли тело пилота на површину и оно је превезено на патологију шибенске опште болнице. Тело првог пилота пронађено је непосредно по паду летелице.

Док се не утврди узрок несреће, обустављен је лет свих хеликоптера "кајова вориор", јавља Индекс.

У првим реакцијама након пада, Крижанец је рекао да је хеликоптер из необјашњивих разлога ударио у море, док је други, који је био у пару с њим, остао на месту догађаја дозивајући помоћ.

Летачка активност у пару на простору Заблаћа и острва Зларина започела је у понедељак у 10.30 сати, а пад хеликоптера догодио се око 11 сати.

Хеликоптери стигли из САД 

Хрватска је добила 16 хеликоптера "кајова вориор" од САД. Они су представљени у децембру 2016. године у ваздухопловној бази у Земунику код Зада.

Уз хеликоптере стигла су и три симулатора, резервни делови и опрема, све у пројекту опремања Оружаних снага Хрватске уз помоћ Владе и Оружаних снага САД.

Тада је најављено да ће пројекат увођења хеликоптера у оперативну употребу, укључујући и обуку посаде, трајати пет година и да му је вредност 60 милиона евра. 

То су први борбени хеликоптери западне производње у хрватском ратном ваздухопловству. 

Пентагон хитно обуставио слање наоружања за Ирак, више о томе ОВДЕ.

Извор: РТС/jutarnji.hr/index.hr

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА