Најновије

ТРЕБА ЛИ СРБИ ДА ОВО СХВАТЕ КАО ПРЕТЊУ?! Ердоган спомињао рат у Босни и Изетбеговића: Турска никад неће окренути леђа Балкану и БиХ!

Незамисливо је да Турска окрене леђа региону Балкана са којим има заједничку историју, географију и са којом дели судбину, поручио је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган.

Реџеп Тајип Ердоган (Фото: tccb.gov.tr)

"Нажалост, током деведесетих година били смо сведоци болних догађаја на Балкану који су ранили срца свих нас. Иако је прошло четврт века, бол Сребренице још је свежа. Ипак, упркос свим патњама и невољама које је Балкан проживро, извукао је и поуку из историје и у последњих 25 година постигао врло озбиљан напредак на путу ка стабилности, безбедности и миру", рекао је Ердоган у интервјуу за сарајевски недељник Став.

"Оквири приступа наше земље Балкану јесу поштовање, регионално заједништво, свеобухватност", казао је Ердоган.

Говорећи о БиХ, Ердоган је рекао да је Алија Изетбеговић био један од, како је навео, највећих мислилаца, политичара и лидера не само Босне и Херцеговине већ целог исламског света.

"Био је храбар у рату, привржен отац у породици, искрен пријатељ, мудри вођа који је довео своју нацију до независности. Највеће дело Алије Изетбеговића јесте Босна и Херцеговина, а највеће наслеђе достојанство...", рекао је турски председник.

Упитан зашто појединим земљама толико смета споразум између Турске и Либије, Ердоган је одговорио: "Наши саговорници у Либији јесу премијер Серај и Влада националног јединства, која је призната од УН. Либија, с којом имамо вековима укоријењене односе, такође је наш сусед на Медитерану. Нисмо могли бити проматрачи у настојањима изостављања наше државе и кипарских Турака у потрази за ресурсима угљоводоника и њиховог прерађивања на источном Средоземљу", казао је Ердоган.

Указао је да је потписивањем два споразума прошлог месеца сарадње Турске са Либијом подигнута на највиши ниво.

"Споразум о безбедносној и војној сарадњи"' и "Споразум о ограничењу поморских надлежности' донели су јако важне стратешке добити нашој земљи. Овим корацима покварени су планови избацивања Турске из једначине Медитерана", казао је, између осталог, Ердоган.

Руска ескадрила на граници са Финском! Више о томе ОВДЕ!

 

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА