Најновије

УБИЈЕН НАЈМОЋНИЈИ ИРАНСКИ ГЕНЕРАЛ! ПОЧИЊЕ ТРЕЋИ СВЕТСКИ РАТ: Американци извршили напад! Иран спрема страховиту одмазду (ВИДЕО)

Председник САД Доналд Трамп наредио је нападе на највише иранске ратне војсковође, укључујући лидера елитних јединица Снага "Кудс", у ракетном нападу као освету за напад на америчку амбасаду у Багдаду - а затим је твитовао слику са америчким звездама и пругама (заставом САД).

Убијени ирански генерали (Фото: Јутјуб)

Касем Сулејмани, шеф иранских снага "Кудс", убијен је у петак у Багдаду. Ракете су уништиле возила која су превозила Сулејманија и ирачке шиитске милиције. Проиранска милиција Популарне мобилизацијске снаге окривиле су САД за напад.

Заменик команданта ПМФ-а Абу Махди ал-Мухандис је међу убијенима у нападу. Био је један од вођа напада на америчку амбасаду у Багдаду. Демократе називају напад политичким атентатом са потенцијалом да се крене у рат.

Стручњаци кажу да је Сулејмани најпопуларнија личност у Ирану. Иран назива напад "међународним тероризмом" и "безумном ескалацијом". Председник САД Доналд Трамп наредио је ваздушни напад којим је убијен генерал Револуционарне гарде Касем Сулејмани, моћни шеф иранске елитне јединице "Снага Кудс" , на Међународном аеродрому Багдад, потврдио је Пентагон.

У нападу је такође убијен Абу Махди ал-Мухандис, заменик команданта ирачких милиција у Ираку познате као Народне мобилизацијске снаге, које су биле одговорне за недавни напад на америчку амбасаду у Багдаду, саопштили су званичници.

Ваздушни напад је потенцијална прекретница на Блиском истоку, јер односи Сједињених Држава и Ирана су на ивици свеобухватног рата, а очекује се да ће повући озбиљну одмазду Ирана и његових шиитских савезника против интереса Израела и Америке.

У саопштењу Пентагона, објављеном касно у четвртак по вашингтонском времену, наведено је:

- По налогу председника, америчка војска је предузела одлучне мере да заштити америчко особље у иностранству убивши Касема Сулејманија.

Председник Трамп уништио је највише иранске ратне вође, укључујући главу елитних Снага Кудс, у ракетном удару као освету за напад на америчку амбасаду у Багдаду - а затим твитовао слику са америчким звездама и пругама - америчку заставу.

- Генерал Солејмани је активно развијао планове за напад на америчке дипломате и припаднике служби у Ираку и широм региона - наводи се у саопштењу и додаје да је Солејмани "последњих неколико месеци оркестрирао нападе на коалиционе базе у Ираку", укључујући напад на амбасаду.

Убрзо након што су се прошириле вести о нападу, Трамп, који је тренутно у Мар-а-Лагу, твитовао је слику америчке заставе, не нудећи даље примедбе или објашњења.

Ирански министар спољних послова Џавад Зариф одговорио је на изјаву називајући амерички напад актом тероризма.

- Амерички акт међународног тероризма, циљање и атентат на генерала Сулејманија - најефикаснија снага која се бори против ИД, Ал Нусре, Ал-Каиде и других - изузетно је опасна и безумна ескалација - рекао је Зариф.

- САД сносе одговорност за све последице свог лудачког авантуризма - наставио је.

ИД и Ал Каида сусунитске фракције које се оштро супротстављају шиитском Ирану, који помаже анти-сунитске милитантне групе широм региона.

Демократе су упозориле да ваздушни напад има потенцијал да покрене рат, и упозорили су Трампа да не тражи одобрење Конгреса.

- Солејмани је био непријатељ Сједињених Држава. То није упитно - рекао је у изјави сенатор Крис Марфи, демократа из Конектиката.

- Питање је ово - као што извештаји сугеришу, да ли је Америка управо без икаквог конгресног одобрења убила, другу најмоћнију особу у Ирану, свесно крећући у потенцијални масовни регионални рат? - рекао је Марфи.

Ендрју Ланг био је први од демократских председничких кандидата који су реаговали на напад, рекавши:

- Рат са Ираном је последње што нам треба, а није воља америчког народа. Требали бисмо да делујемо на смиривању тензија и да заштитимо наше људе у региону.

Џо Бајден је у изјави рекао да је "председник Трамп само убацио штап динамита у шатор".

- Изјава администрације каже да је њен циљ одвраћање од будућих напада Ирана, али ће та акција готово сигурно имати супротан ефекат - рекао је Бајден.

Међутим, Трампови савезници похрлили су у његову одбрану, укључујући сенатора Линдзи Грахама, републиканца из Јужне Каролине.

- Солејмани је био један од најхрабријих и најбезобразнијих чланова ајатолаховог режима. На рукама је имао америчку крв - написао је Грахам у твиту.

- Ако се иранска агресија настави, а ја сам радио у иранској рафинерији нафте, размишљао бих о новој каријери - злобно је наставио.

Прес секретар Трампове кампање Кејлег МекЕнани рекао је у интервјуу за Фокс њуз да је убиство Сулејманија "највеће спољнополитичко достигнуће деценије, ако не и за нашег живота.

Стручњаци кажу да ће Иран убиство Сулејманија сматрати масовном војном провокацијом.

- Притисак за одмазду биће огроман - твитовао је стручњак за Блиски Исток и професор са "Џон Хопкинса" Вали Наср.

- Сулејмани је имао култни статус хероја у ИРГЦ-у (Исламска револуционарна гарда) и међу шиитским милицијама у региону и лично је био најпопуларнија фигура режима у Ирану - рекао је Наср.

Америчке ракете пале су у близини терминала за теретни авион, спаливши два возила, убивши најмање седам и ранивши неколико људи.

Званичници ПМФ-а рекли су да је пет војника и двоје "гостију" убијени у ваздушном нападу на њихова возила унутар међународног аеродрома Багдад.

Возила су наводно примала путнике из авиона који је тек слетио у Багдад након лета из Сирије. Званичник ПМФ-а је рекао да је међу мртвима такође био и службеник аеродромског протокола, идентификован као Мохамед Реда.

Безбедносни званичник потврдио је да је у нападу на аеродрому убијено седморо људи, описавши то као ваздушни напад. Званичник ПМФ-а брзо је окривио америчку војску за напад.

- Амерички и израелски непријатељ одговорни су за убиство муџахедина Абу Махдија ал-Мухандиса и Касема Сулејманија - рекао је Ахмед ал-Асади, портпарол ПМФ-а.

Раније је ирачка ћелија за безбедност, која објављује информације у вези са ирачком безбедношћу, саопштила да су ракете "Каћуша" пале у близини терминала аеродрома, убивши неколико људи и запаливши два аутомобила. "Каћушини" вишецевни ракетни бацачи су наоружање из совјетског доба које користи више локалних фракција.

Није одмах било јасно ко је испалио ракету или ракете или ко је био мета. Није било непосредних коментара из Сједињених Држава.

Званичник безбедности је претходно рекао да су тела убијених на аеродрому угљенисана и да их је тешко идентификовати.

Напад је дошао услед тензија са Сједињеним Државама после новогодишњег напада милиција које подржавају Иран на америчку амбасаду у Багдаду. Дводневни напад на амбасаду који је завршен у среду натерао је Доналда Трампа да нареди распоређивање око 750 америчких војника на Блиском Истоку.

Хаос у амбасади уследио је због америчких ваздушних удара у којима је погинуло 25 бораца милиције подржане од Ирана у Ираку, Катиб Хезболах. Америчка војска саопштила је да су напади одмазда за убиство америчког војника у ракетном нападу на ирачку војну базу за који су САД окривиле милицију.

Званичник безбедности је претходно рекао да су тела убијених на аеродрому угљенисана и да их је тешко идентификовати.

Напад је дошао услед тензија са Сједињеним Државама после новогодишњег напада милиција које подржавају Иран на америчку амбасаду у Багдаду. Дводневни напад на амбасаду који је завршен у среду натерао је Доналда Трампа да нареди распоређивање око 750 америчких војника на Блиском Истоку.

Хаос у амбасади уследио је због америчких ваздушних удара у којима је погинуло 25 бораца милиције подржане од Ирана у Ираку, Катиб Хезболах. Америчка војска саопштила је да су напади одмазда за убиство америчког војника у ракетном нападу на ирачку војну базу за који су САД окривиле милицију.

САД покушала да саботира руско-кинеско-иранску војну вежбу! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА