Најновије

Брисел 5. фебруара износи свој предлог за проширење ЕУ! Сви се питају шта то значи за Србију!

Европска комисија 5. фебруара излази са својим предлогом нове политике проширења ЕУ, сазнаје се у дипломатским круговима.

Седиште ЕУ у Бриселу (Фото: Јутјуб)

Комисија ће тако одговорити на француски нон-пејпер, као и предлоге шеснаест чланица Европске уније.

Француска је новембра прошле године упутила документ чланицима који се заснива на четири главна принципа: етапно приступање ЕУ, строжи услови током процеса, конкретније користи за грађане и, најзад, реверзибилност, односно могућност назадовања или санкционисања ако земља кандидат назадује у испуњавању критеријума.

Предлог Париза предвиђа отварање нових европских фондова, сада намењених само земљама чланицама већ током приступања, у зависности од напретка – чиме би грађани могли да осете предности и пре самог чланства.

Француски нон пејпер изазвао је велико узнемирење у јавностима региона, најпре због тога што није јасно образложен (па су неки помислили и да значи крај за све ЕУ амбиције Србије), али и због реално другачијих критеријума за пријем земаља у Унију.

Обновљени приступ требало би да буде заснован на четири принципа: постепено придруживање; строги услови; конкретне предности; реверзибилност, наводи се, између осталог, у документу.

Реверзибилности (поновног разматрања отворених поглавља у преговрима), међутим, неће бити. Незванично, Србија и Црна Гора неће бити враћене на почетак, већ ће се узети у обзир оно сто су до сада урадиле.

- Такође, идеја је да се у већој мери прати стање на терену, односно како се реформе спроводе и у пракси, не само на папиру - додаје извор.

Прочитајте ОВДЕ шта британски дипломата каже о решењу косовског проблема.

Извор: РТС/Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА