Најновије

ОВЕ МОЋНЕ ЛЕТЕЋЕ ЗВЕРКЕ СТИЖУ У СУСЕДСТВО: За 130 милиона добиће пет Ф-16 авиона!

Војни портал дифенс-аероспејс, позивајући се на Португал њус онлајн, пренео је вести да је озваничен споразум о продаји пет борбених авиона Ф-16 Румунији.

Ф-16 (Фото: pixabay. com)

Они ће, како је изјавио португалски министар одбране Жоао Гомеш Кравињу, бити надограђени и осавремењени у погонима компаније ОГМА – ndústria Aeronáutica de Portugal SA.

На церемонији на којој је озваничена продаја, министар одбране Португала је у друштву свог румунског колеге, изјавио да се овим поступком не продају само авиони већ се успостављају веома блиски односи сарадње са румунским Ратним ваздухопловством, са пилотима и са читавим тимом за одржавање ваздухоплова.

Министар је рекао и да ће први авиони бити испоручени већ у јуну ове године, потом још два у октобру а последњи почетком 2021. године. Уговор вредан 130 милиона евра, поред авиона Ф-16, укључује њихову дораду по румунским спецификацијама као и послове преобуке и одржавања авиона које ће припадници Ратног ваздухопловства Португала обавити у Румунији. Авиони ће, како је раније саопштено, имати последњи ниво софтвера М6.x у модернизацији МЛУ, за разлику од постојећих 12 авиона који су на нивоу М5.2Р.

У односу на изјаве румунских политичара као и планове опремања РВ Румуније вишенаменским борбеним авионима Ф-16, може се рећи да овај процес за сада иде веома споро. Још јула 2018. године најављено да ће се од Португала купити још пет Ф-16 да би априла прошле године било најављено да ће се уговор за ову набавку потписати тек крајем 2019. или почетком 2020. године, пише Танго сикс.

Румунија ће дакле почетком 2021. године, око четири, пет година од доласка првих Ф-16, имати само једну ескадрилу са 17 авиона док су према званично изнесеним плановима, потребне три ескадриле са по 16 авиона. Након набавке првих 12 Ф-16 неколико пута је најављивано да се поступак набавке још 36 авиона наставља али је од тада тек сада наручено само још пет примерака. Првобитно је од тих пет авиона један требао да послужи за резервне делове али се највероватније од тога ипак одустало.

Врло вероватно је да је на до сада мали број набављених и наручених Ф-16 утицало пре свега то што је број пилота као и припадника ваздухопловнотехничке службе РВ Румуније који су обучени за овај тип авиона, био релативно скроман па су у повремено у помоћ морали да прискачу Португалци. Иако је марта прошле године почетком обављања контроле ваздушног простора проглашена почетна оперативна способност на авионима Ф-16, у наоружању се и даље налазе модернизовани МиГ-ови 21 а помоћ у чувању неба ће и даље пружати савезници из НАТО.

Панцир-С1 које је Србија купила постаје још моћнији! Више о томе ОВДЕ!

Извор: tangosix.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА