Најновије

МАКРОН ШАЉЕ РАТНУ МОРНАРИЦУ НА ТУРКЕ! Медитеран постао епицентар сукоба! Француска ће бранити Грчку! (ФОТО/ВИДЕО)

Француски председник Емануел Макрон одлучио је да размести ратне фрегате у источном Медитерану, због јачања тензија између Атине и Анкаре око регионалних енергетских резерви.

Емануел Макрон и француска морнарица (Фото: Јутјуб/predsednik.rs/Правда)

Грчки премијер Киријакос Мицотакис, поздравио је ту одлуку Француске.

Француски бродови ће заједно са грчким и кипраским учествовати у војним вежбама.

Односи Грчке и Турске, који су се погоршали због настојања Анкаре да буши нафту у Медитерану, близу обала Кипра, али и спорног поморског споразума Турске и Либије, узрокују и све већу међународну узбуну.

Једини начин да се окончају неслагања у источном Медитерану јесте путем међународне правде - рекао је Мицотакис је он новинарима након разговора у Паризу са француским председником Емануелом Макроном.

Он је француске бродове описао као "гаранте мира".

- Грчка и Француска следе нови оквир стратешке одбране - рекао је Мицотакис који тражи подршку Европске уније у време када су непријатељски односи с Турском заменили сва остала питања на дневном реду његове скоро седмомесечне владе.

Макрон је обећао да ће Француска интензивирати своју стратешку везу с Грчком, оптуживши Турску да не само да ће погоршава регионалне тензије, већ и да се не придржава онога што је обећала да ће радити у ратом разореној Либији.

Желим да изразим забринутост у вези с понашањем Турске у овом тренутку… видели смо ових дана како на либијско тло долазе турски ратни бродови у пратњи сиријских плаћеника. Ово је изричито и озбиљно кршење онога што је договорено (на прошлонедељној мировној конференцији) у Берлину. То је прекршено обећање - рекао је Макрон, оштро критикујући турског председника Реџепа Тајипа Ердогана.

Француско-грчки савез цементира оно што званичници у Атини називају обновљеним дипломатским притиском са циљем да се супротставе турском ратовању на Средоземљу.

Грчки министар одбране, Никос Панађотопоулос, недавно је отишао толико далеко да је упозорио да оружане снаге "испитују све сценарије, чак и онај војног ангажмана" због појачане агресије Анкаре. Одбацујући турске захтеве да Грчка демилитаризује 16 острва у Егејском мору, оптужио је Турску за показивање необично провокативног понашања.

Захтев његовог турског колеге Хулусија Акара пратила је драматичан пораст броја кршења грчког ваздушног простора од стране турских борбених авиона.

- Грчка не провоцира, не крши суверена права других, али не жели да се њена сопствена права крше - рекао је Панађотопоулос.

Напетости између НАТО савезника навеле су и америчког председника Доналда Трампа да у понедељак изрази забринутост због ситуације у телефонском позиву с турским председником Ердоганом. Портпарол Беле куће Џад Дир рекао је да је у разговору који се фокусирао на Либију и Сирију, амерички председник такође "истакао да је важно да Турска и Грчка реше несугласице у источном Медитерану".

Трења између две суседне државе нису била толико акутна још од инвазије на Кипар 1974. - операције која је резултирала сталном поделом острва, коју Анкара и даље доживљава као један од својих највећих модерних војних успеха. Грчки званичници тренутну ситуацију упоређују са оном 1996. године, када је војни сукоб око егејског острва на којем живе искључиво козе био једва спречен након што се Вашингтон умешао.

 Интервенција је добродошла. Али да ли ће она помоћи да се избегну оружани сукоби, то не знамо - рекао је један грчки политичар.

Регионалне тензије су ескалирале како се турски гнев повећао због сукобљених тврдњи о потенцијално великим резервама гаса и нафте на истоку Средоземља. Ердоганов бес је досад био усмерен на Кипар, где се свађа због права на експлоатацију продубила након открића лежишта природног гаса у водама око острва.

Игноришући турски гнев због тога што није укључен, међународно призната влада кипарских Грка започела је са потрагу за ресурсима, у сарадњи са међународним енергетским компанијама, укључујући француску компанију "Тотал".

Овог месеца турски председник је запретио да ће послати више бродова за бушење у регион у знак одмазде. Али споразум постигнут између Анкаре и владе подржане од УН-а у Триполију у децембру, којим се одређују нове морске границе између двеју држава, подигао је анимозитет између Грчке и Турске на виши ниво.

Воде јужно од Крита директно се доводе у питање турско-либијским споразумом, кога званичници у Атини виде као намерни покушај да се поткопа суверенитет земље.

Макрон је рекао да Француска осуђује турско-либијски споразум.

Оно што видимо је далеко ревизионистичнија и агресивнија Турска која има за циљ промену граница било на копну или мору. То, као и Ердоганов све већи ауторитаризам, јесте узрок тензија и застрашивања Грчке. Да би се супротставила агресији, Атина је решена да ојача партнерства и стратешке савезе, било да је реч о Француској, другим савезницима из ЕУ или са САД - рекао је професор за међународне односе Аристотел Циампирис са Универзитета у Пиреју.

Циампирис не верује да ће тензије неумољиво водити до конфронтације, али могућност да два суседа случајно клизну у сукоб је реална.

- Шансе за рат су мале, не само зато што би то била ситуација без победника. Али шансе за инцидент, намерни или случајни, врло су реалне и то је оно што нас све брине - закључио је он.

Руска ракетна фрегата упркос санкцијама САД стиже на ово место! Више о томе ОВДЕ!

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА