Најновије

СЕНАТ ИЗГЛАСАО УСКРАЋИВАЊЕ ТРАМПОВИХ ВОЈНИХ ОВЛАШЋЕЊА! Међутим, Доналд има кеца у рукаву, а ево и каквог!

Представнички дом изгласао је да ограничи председнику Доналду Трампу могућност да покрене напад на Иран, а расправљаће и о поништењу члана из 2002. који председнику даје широка овлашћења у Ираку.

Трамп (Фото: flickr. com)

Први закон који ће блокирати Трампа да користи савезна средства за неовлашћено коришћење војне силе против ирана изгласан је великом већином 228 према 175.

Ово се десило само две недеље након што је Представнички дом изгласао резолуцију којом се ограничавају Трампова одобрења о коришћењу војске за покретање конфликта.

Резолуција није изнета пред Сенат за одобрење. Она је написана само да би се јасно ставило до знања који је став Представничког дома.

Други закон биће о повлачењу овлашћења из 2002 о ауторизацији војних снага против Ирака, закон који је допустио Џорџу Бушу да покрене рат против Садама хусеина, и који је коришћен надаље за акције по Блиском истоку. 

Представнички дом је покренуо дебату о повлачењу овог закона одмах након што је успешно изгласао овај о Ирану.

Чак и ако оба закона буду изгласана у Представничком дому који контролишу демократе, највероватније неће моћи да прођу гласање у Сенату у којој републиканци представљају већину.

У случају да некако прођу Горњи дом, Трамп би највероватније ставио вето на њих.

У среду, Трамп је оптужио демократе да користе ове законе како би "отежали председнику да брани Америку, и да се залажу за Иран".

Оба закона су узета у разматрање након америчког убиства иранског генерала Касема Сулејманија, којег су раније овог месеца убили користећи дрон у Багдаду.

Трампова администрација се позвала на закон о ауторизацији војних снага да оправда напад, али након што је Иран одговорио ракетним нападом на америчке базе и Ираку, демократски законодавци представили су нацрт закона којим ће спречити Трампа да започне свеопшти рат против Исламске републике.

Међутим, Трамп није реаговао исхитрено и тензије између Америке и Ирана су се смирили у последњих пар недеља. Без обзира на то, демократе су пожуриле са законима како би ограничили Трампа да користи војну силу.

У случају да се Представнички дом и Сенат усагласе и повуку овлашћење из 2002. године, остаће закон из 2001. године.
Исписан након терористичког напада на "куле близнакиње", закон из 2001. и даље пружа Трампу могућност да започне рат светских размера, потребно је само да оптужи неког да је "планирао, дозволио, или помагао" напад на Светски трговински центар у Америци.

Од како је изгласан, на овај закон су се позвали 41 пут и због њега је дозвољен напад на 19 земаља, укључујући Ирак, Авганистан, Сирију и Јемен - без објаве рата од стране Конгреса.

Зашто Запад не може да победи руског председника нити његову политику прочитајте ОВДЕ.

Извор: РТ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА